Temmuz başında konutlarda kullanılan elektriğin fiyatına yüzde 38 zam yapılmıştı, aynı zam tarifesi Ağustos ayında da doğalgaza uygulandı. Kış öncesi yapılan zam ilk birkaç ay az hissedilecek belki ama sonrasında havalar soğuyunca can yakacak.

Haziranda elektriğe yüzde 38 zam ve akaryakıt başta olmak üzere iğneden ipliğe Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zamları sonrası doğalgazda da kış öncesi ‘hazırlığı’ geldi. Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), ağustos itibariyle konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 38 zam yapılacağını açıkladı. Yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandığı doğalgazın satış fiyatında ise yüzde 33,1 artışa gidildi.

Elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatı ile yıllık tüketimi 300 bin  metreküp üstünde olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatında değişiklik olmadı.

Sanayi abonelerinin tarifesi ‘kademe 1’ için 1000 metreküp doğalgazda 8 bin 549 lira, ‘kademe 2’ için ise 11 bin 380 lira olarak belirlendi.

Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 12 bin lira olarak duyuruldu.

Seçim ekonomisi bitti, zamlar yağıyor

Seçim yılı 2023’ün ilk dört ayında doğalgaz konut ve birinci kademe satış fiyatları sabit kalırken, şubat, mart ve nisan aylarında yapılan üç indirimle ikinci kademe işyerlerine yüzde 40,1, elektrik santrallarına yüzde 44,4 indirim yapıldı. Nisan 2023’de bütün konut tüketicilerine doğalgaz bedava temin edildi, 2024 Mayıs sonuna kadar konut tüketicilerinin aylık 25 m3 gaz tüketimi ücretsiz olmuştu.