Atatürk Barajı’nı inşa eden şirketin ortağı olan babaları Ertuğrul Kurdoğlu’nun ‘Şimdi de köfte ekmekçilikle mi uğraşacağız’ sözünü dinlemeyip Burger King’i Türkiye'ye getiren Kurdoğlu kardeşlerin yolculuğuna halka arzla milyonlarca yeni ortak katıldı.

İstanbul Borsasındaki halka arz fırtınasının en büyüklerinden biri rekor ilgiyle tamamlandı. Bünyesinde BurgerKing gibi fast food zincirlerini barındıran TAB Gıda’nın halka arzında 4 milyon 943 bin 543 bireysel yatırımcı hisse başına 130 lira yatırdı. Talep bu kadar çok olunca yatırımcı başına da sadece 9 hisse düştü.

İş Yatırım Menkul Değerler, TAB Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin halka arz sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladı. 18-19-20 Ekim tarihlerinde talep toplaması gerçekleştirilen TAB Gıda’nın halka arzına, planlananın 2,5 katı talep geldi. Şirketin payları 130 TL’den halka arz edilirken, halka arz büyüklüğü 6 milyar 825 milyon TL olarak gerçekleşti ve toplam 4,949,462 yatırımcının talebi karşılandı. Katılımcı sayısı bu güne kadar Borsa İstanbul’da bir halka arza katılan en yüksek yatırımcı sayısı oldu. Şirketin yeni ortakları arasına 4,943,543 yurtiçi bireysel yatırımcı (küçük yatırımcı) katıldı. 246 yurtiçi kurumsal yatırımcı ile 5,673 grup çalışanının hisse talebi de karşılandı.  Talebi karşılanan yurtiçi bireysel yatırımcılara en fazla 9 hisse düşecek. Grup çalışanlarına en fazla 179, yurtiçi kurumsal yatırımcılara ise en fazla 42 bin hisse tahsis edilecek. Yurtiçi bireysel yatırımcılarla grup çalışanlarına tahsisatta eşit dağıtım yöntemi uygulanırken, yurtiçi kurumsal yatırımcılar talep ettikleri miktar oranında pay alacaklar.

Türkiye’nin bünyesinde Burger King başta olmak üzere 7 markayı barındıran en büyük fast food zinciri TAB Gıda halka arzdan şirkete girecek olan 3 milyar 608 milyon 93 bin TL’nin yüzde 40’ını yatırım finansmanı, yüzde 25’ini yenilenebilir enerji, yüzde 20’sini finansal borcu azaltma ve yüzde 15’ini de dijitalleşme ve teknoloji yatırımları için kullanacak. Halka arz gelirinin 3 milyar 216 milyon 907 bin TL’lik bölümü de eski ortaklara gidecek.

Dev bir halka arz geliyor: İnşaatçı babanın köfte ekmekçi oğulları dev bir şirket yarattı

Ürün tedarikini kendi ekosisteminden yapıyor

TAB Gıda ürün tedarikinin tamamına yakınını kendi ekosistemlerindeki tesislerden yapıyor. Ürünler ana şirketleri olan TFI TAB Gıda Yatırımları AŞ’ye ait lojistik şirketi Fast Gıda tarafından dokuz depodan ve bir sebze işleme tesisinden alınarak Türkiye’nin dört bir yanına teslim ediliyor. Yılda yarım milyardan fazla hamburger ekmeği yine TFI’ın şirketi Ekmek Unlu Gıda Mamulleri’nin fabrikasında üretiliyor. Türkiye’nin en büyük patates işleme fabrikası olan ve geçtiğimiz aylarda Borsa İstanbul’da halka açılan Atakey, yılda 150 bin ton kızartılmaya hazır patates üretiyor. Fabrika bunun önemli bölümünü başta Çin, Kore, Brezilya ve İngiltere olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediyor. Ekur Et Entegre de yıllık 33 bin 600 ton et işleme kapasitesiyle Türkiye’nin önde gelen şirketi konumunda ve markaların et ihtiyacını karşılıyor. TAB Gıda’nın ihtiyaçlarını kendi ekosistemdeki şirketlerden karşılama politikası, altı markanın ürünlerindeki zamları gıda enflasyonunun altında ve makul bir seviyede tutma olanağı sağlıyor.

Şirket yetkilileri geçmişteki demeçlerinde evde yemek yapmanın zahmetli ve daha pahalı hale gelmesi nedeniyle fast food’a kayışın hızlanacağını ve fast food piyasasının yaklaşık beş yılda yüzde 50 daha büyüyeceğini söylemişlerdi. Nitekim gelişmeler de bu tezi doğruluyor.

Burger King’e ‘Reklamdakinden küçük burger veriyorsunuz’ davası