Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a göre ihracatın artışında asıl belirleyici olan dış pazarlardaki talep. Yılmaz 'Dış pazarlardaki talep geliştikçe, kurdaki gelişmeler ne olursa olsun ihracatımızı artıracağımıza inanıyoruz' dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Mersin’de bir araya geldiği iş insanlarına TL’nin değeriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Yılmaz ihracatın artması için TL’nin değerinin düşük olması gerektiğini savunanlara yanıt niteliğindeki konuşmasında “İhracatın artışında asıl belirleyici olan dış pazarlardaki talep. Dış pazarlardaki talep geliştikçe, yeni pazarlara biz eriştikçe, ihracatçılarımızı farklı desteklerle takviye ettikçe, kurdaki gelişmeler ne olursa olsun ihracatımızı artıracağımıza inanıyoruz” dedi.

Yılmaz Covid-19 pandemisinin etkilerinin yoğun yaşandığı 2020-2022 döneminde dünya ekonomisi yüzde 7 büyürken Türkiye ekonomisinin kümülatif olarak yüzde 20 büyüdüğüne dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu dönemde Türkiye’nin ihracat ve istihdamının arttığını, geçen yılın ilk üç çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 4,7, son 20 yılda ise yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüdüğünü ifade etti.  İhracatta tarihi bir seviyenin yakalandığını, geçen yıl itibariyle 256 milyar dolar ihracat rakamına ulaşıldığını anımsatan Yılmaz ihracatta bu yıl ocak ayına iyi başlandığını, ihracatın aylık bazda yüzde 3,6 artış gösterdiğini ve ithalatın ise yüzde 22 oranında azaldığını söyledi.

Kurda artış isteyen ihracatçı şımarık mı?

“Seçici ve hedefli kredi kullanımı politikalarını hayata geçiriyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yatırım, istihdam, üretim, ihracat” sözüne işaret ederek bu perspektifi hiçbir zaman kaybetmeden bütün politikalarını organize ettiklerini vurgulayan Yılmaz şöyle devam etti:

“Bir yandan yeni para politikalarımızla birlikte finans maliyetlerinin arttığını görüyoruz. Diğer taraftan özellikle yatırımcılar, nitelikli yatırım yapanlar ve ihracatçılar için finansal şartları iyileştirici birtakım adımlar da atıyoruz. Neler yaptık bu kapsamda? Bir defa ihracatçıyı desteklemeye yönelik seçici kredi kullanımı ve hedefli kredi kullanımı politikalarını hayata geçiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankamız, reeskont kredilerinde günlük limiti 10 kat arttırdı ve uygulanan faiz oranı politika faizinin oldukça altında. Bu, ihracatçılarımızı desteklemek için uyguladığımız bir politika. Bu politikaları uygularken KOBİ’lerimizi önceliklendiriyoruz ve yine ihracat performansını dikkate alarak bunları hayata geçiriyoruz.”

Geçen yıl Kurumlar Vergisi sisteminde bir değişiklik yapıldığını, genel oranın yüzde 25 olarak belirlendiğini aktaran Yılmaz, “Bankacılık ve finans kesimi için bunu yüzde 30 olarak tayin ettik. İhracatçı firmalarımız için de yüzde 20 dedik. Bu yine ihracatı destekleme politikalarımızın bir yansıması, daha az vergi yüküyle ihracatçılarımız çalışsın diye bunu yaptık” dedi.

Yılmaz son dönemde Meclis’te yapılan düzenlemeyle, dış ticaret şirketleri kanalıyla ihracat yapan KOBİ’lerin de bundan istifade edebilmesinin önünün açıldığını, doğrudan veya dolaylı ihracat yapan firmaların hepsinin bu vergi avantajından faydalanması için gerekli mevzuat düzenlemesinin hayata geçirildiğini söyledi.

Bankalar için toplumsal kredi notu geliyor

Toplumsal kredi notu yüksek olana Merkez Bankası’ndan teşvik

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Toplumsal Yatırım Notu’na ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Bu not bankalara verilecek bir not. Şahıslara veya firmalara değil. Merkez Bankamız, Bankalar Birliğiyle bu konuyu çalışıyor. Bankalar yatırımcıya, ihracatçıya, nitelikli alanlara krediyi arttırdıkça bankaların notu yükselecek ve bu not artışına göre de Merkez Bankamız onlara teşvik edici bir takım uygulamalar yapacak. Böylece bankalarımızı sistematik olarak yatırımcıya, ihracatçıya daha fazla kredi vermeye sevk etmiş olacağız. Böyle bir uygulamayı da önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz.”