Kuraklığın vurduğu Panama Kanalı'nda geçiş için bekleyen gemilerin sayısı 200'ün üzerine çıktı. Gemi trafiğindeki aksama nedeniyle emtia fiyatlarının artabileceği ve bunun da küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği ifade ediliyor.

Atlas Okyanusu’nu Pasifik Okyanusu’na bağlayan dünyanın en önemli kanalları arasında yer alan 80  kilometre uzunluğundaki Panama Kanalı’nı kuraklık vurdu. Kanal güzergahındaki  Yetkililer gemi geçişlerinin sayısını sınırlandırdı. Wall Street’in haberine göre, kanalın yakınında geçiş için yaklaşık 200 gemi sıra bekliyor.

Panama Kanalı deniz seviyesinden 28 metre yüksekte yer alıyor. Gemiler okyanuslardan açılan su yollarından ve en önemlisi Chagres nehri olan irili ufaklı nehirlerden geçerek, kanal kapakları ve havuz sistemi ile Gatun Gölüne çıkarılıyor. Gölü geçtikten sonra tekrar kapak ve havuzlar ile gemiler deniz seviyesine indiriliyor ve kanal geçişi tamamlanmış oluyor. Güzergahtaki nehirlerde ve Gatun Gölü’ndeki su kaybı nedeniyle trafik yavaşlamış bulunuyor. Panama Kanalı İdaresi, normal koşullarda ortalama 36 olan gemi geçişlerini günde 32’ye düşürdüğünü belirtti.

Kuraklık Avrupa’da nehir ticaretini de vurdu, fiyatlar iki katına çıktı

 

Atlantik’i Pasifik’e bağlayan 80 kilometreden uzun su yolundaki kısıtlamalar, Orta Amerika bölgesindeki düşük yağışın ardından geldi. Dünyanın en işlek ticaret geçitlerinden biri olan kanalda yaşanan tıkanıklık, genellikle su yolunu kullanan şirketleri alternatif rotalar aramaya yöneltti.

Sıvılaştırılmış doğal gaz taşıyıcısı Dorian LPG’nin müdürü Tim Hansen, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Gecikmeler her geçen gün değişiyor. Bir kez gitmeye karar verdiğinizde, geri dönmenin ya da sapmanın bir anlamı yok, bu yüzden sıkışıp kalabilirsiniz.” dedi. Uzmanlar yeterli yağmur yağmazsa, gemi geçişlerinin kesilebileceği uyarısında bulundu.

Panama Kanalı’nın marinetraffic’deki görüntüsü. Her geçen saat bekleyen gemi sayısı artıyor.

Dünya ticaretinin yüzde 6’sı Panama Kanalı’ndan geçiyor

Küresel ticaretin yüzde 6’sı Panama Kanalı’ndan geçiyor. Geçiş kısıtlamalarının özellikle emtia fiyatlarında artışa neden olarak  dünya ekonomisine zarar vereceği öne sürülüyor. İnşaatı 1914’te tamamlanan Panama Kanalı, ABD’nin Doğu ile Batı kıyıları arasındaki deniz mesafesini 13 bin kilometre kısalttı. Hem Süveyş Kanalı hem de Panama Kanalı deniz taşımacılığı mesafe ve maliyetlerini önemli ölçüde azalttı.

Süveyş’te yeni kriz son anda önlendi