Kurban Bayramı nedeniyle pazarlara getirilen ancak satılamayan kurbanlıklar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından satın alınacak. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre ESK, satılamayan hayvanların cari alım fiyatlarına ilave olarak nakliye, bakım ve besleme giderlerini de dikkate alarak, maliyetlerini telafi edici ilave prim ödemesi yapacak.
Yetiştiricilerin, satılamayan hayvanları için, en yakın ESK kombina müdürlüklerine, hayvan kimlik belgeleri ve kurbanlık hayvan satış noktasında görevli resmi veteriner hekim sevk raporuyla başvurmaları yeterli olacak. Alım ve ödeme işlemlerine ilişkin detaylı bilgiler ESK’nin internet sitesinden duyurulacak.
160-180 TL aralığında değişecek
ESK’nin büyükbaş et cari alım fiyatları kilogram başına erkek sığırda 180 lira, düve ve erkek mandada 170 lira, inek ve dişi mandada 160 lira olarak belirlendi. Büyükbaş mevcut cari alım fiyatlarına ek prim ödemesi de kilogram et başına erkek sığır için 25 lira, düve ve erkek manda için 25 lira, inek ve dişi manda için 15 lira olarak uygulanacak. Küçükbaş et cari alım fiyatları kilogram başına ise kuzuda 175 lira, tokluda 160 lira, koyunda 140 lira, oğlakta 110 lira, çepiçte 95 lira ve keçide 95 lira oldu. Küçükbaş mevcut cari alım fiyatlarına küçükbaş hayvan alımlarına ek olarak kilogram et başına 5 lira kurbanlık kesim ek primi de ödenecek.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kurban Bayramı nedeniyle hayvan pazarlarına getirilen ancak satılamayan kurbanlıkların, talep etmeleri halinde ESK tarafından satın alınacağını belirterek, “Hayvansal üretimimize güç katan yetiştiricilerimizin her daim yanında olmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
69.3 milyar TL’lik Kurban faturası
Türkiye’de Kurban Bayramı’nda kaç havanın kurban edildiğine ilişkin resmi bir veri bulunmuyor. Ancak kurban kesiminin büyük bir ekonomik aktivite yarattığı da açık.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı öncesi yaptığı basın açıklamasında “Bu yıl yaklaşık 785 bini büyük, 2 milyon 600 bini küçükbaş olmak üzere toplamda 3 milyon 385 bin kurbanlık hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz” demişti.
Kesilen büyükbaş hayvan sayısında fiyatlar nedeniyle geçen yıla göre en az yüzde 10 oranında azalma olacağını öngördüklerini belirten Bayraktar, şunları söylemişti:
“Küçük baş hayvan sayısında ise fazla bir değişiklik olmayacağını düşünüyoruz. Ortalama 400 kilogram canlı ağırlığa sahip büyükbaş hayvanın canlı kilosunun 147,07 lira civarında satılacağı düşünüldüğünde bayram süresince kesilecek yaklaşık 785 bin büyükbaş hayvana ödenecek para 46 milyar 180 milyon lirayı bulacaktır. Bir küçükbaş hayvanın ortalama 8 bin 900 liradan satılacağı tahminiyle, kesilecek yaklaşık 2 milyon 600 bin küçükbaş hayvana ödenecek paranın ise 23 milyar 140 milyon lira olacağı, toplamda halkımızın kesilecek 3,4 milyona yakın kurbanlık için 69,3 milyar liraya yakın para ödeyeceği tahmin edilmektedir.”
Kasaplara 1.5 milyar TL’lik ödeme
Bayraktar’a göre Kurban Bayramı’nda ekonomiye kazandırılacak tahmini derinin değeri 363 milyon 840 bin lira civarında kalırken, haberlerde kendilerini keserek hastanelere taşındıklarını gördüklerimizin dışındaki profesyonel kasaplara ödenecek bedel toplamda tahmini 1 milyar 468 milyon lirayı bulacak.