Merkez Bankası'nın piyasadan TL çekmek için altın ve dövizde swap ihaleleri düzenleyeceğini açıklamasının ardından dolar güne 32,86 TL'den başladı. ABD'de faiz indirimlerinde etkili olabilecek veriler beklenirken ons altın 2,416 dolara yükseldi.

Merkez Bankası’nın (TCMB) dün politika faizini yüzde 50’de sabit bırakmasının ardından yeni bir likidite adımıyla altın ve dövizde swap ihaleleri açacağını açıklamasının ardından dar bantta yatay bir seyir izleyen dolar 33 seviyesinin altında işlem görüyor. Kur bu sabah güne 32,86 TL civarında başladı. Euro da yatay seyirle 35,86 TL’den işlem görüyor.

TCMB’nin 2023 genel seçim öncesi 65 milyar dolara yükselerek rekor kıran lokal bankalarla yaptığı alım yönlü swaplar bu hafta 0,14 milyar dolara kadar gerilemişti. Yeni swap işlemi TCMB’nin spotta döviz satışı yaparak fazla TL likiditeyi çekmesi anlamına gelirken vadede ise döviz alış işlemi ifade ediyor. TCMB’nin yeni başlatacağı satım yönlü döviz ve altın swap ihaleleri sistemdeki fazla likiditeyi azaltacak bir adım. Piyasadaki likidite fazlası dün itibariyle yaklaşık 180 milyar TL.

Gecelik faiz geçen hafta boyunca politika faizinin altına kaldıktan sonra depo ihalelerinin de desteğiyle haftanın ilk günü yüzde 50,1’e, dün ise yaklaşık yüzde 51’e yükseldi. TCMB geçen hafta TL mevduat payını destekleyen başka adımlar da attı. Bankacılar TCMB’nin son adımının gecelik faizleri yüzde 53’e yakın tutmasını sağlayacak büyüklükte olduğuna dikkat çekti.

Altın tekrar yükselişe geçti

Altın fiyatları yükselirken yatırımcılar ABD’de açıklanacak ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerinin zamanını etkileyebilecek ekonomik verileri bekliyor. Yatırımcılar bu hafta, perşembe günü açıklanacak ABD gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) ve cuma günü açıklanacak kişisel tüketim harcamaları verisini izleyecek. Kişisel tüketim harcamaları (PCE) Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olma özelliği taşıyor. Piyasalar Fed’in eylülde yüzde 95 olasılıkla faiz indirimine gitmesini ve bu yıl 62 baz puan indirim yapmasını fiyatlıyor.
Altın, Fed’in yakın zamanda borçlanma maliyetlerini düşürmeye yöneleceğine dair artan ihtimallerden destek bulmasının ardından geçen haftalarda rekor seviyeye ulaşmıştı. Ancak sonrasında kâr satışlarının etkisiyle rekor seviyeden gerilemişti. Bu sabah yeniden yükselişe geçen altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,31 yükselerek 2 bin 416 dolar seviyesinde işlem görüyor. Gram altın yüzde 0,28 yükselişle 2 bin 550 TL’den, çeyrek altın ise 4 bin 167 TL’den, Cumhuriyet altını 16 bin 619 TL’den alıcı buluyor.

Borsa güne yatay başladı

Düşüş eğiliminde hareket ederek dünü düşüşle kapatan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne yüzde 0,03 yükselerek 11.092,63 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,15 ve holding endeksi yüzde 0,23 değer kaybetti. Sektör endeksleri içinde en çok kazandıran yüzde 0,63 ile taş, toprak, en çok kaybettiren yüzde 0,23 ile iletişim oldu.

Merkez Bankası döviz ve altın borç verip piyasadan TL çekebilecek

Merkez faizde yine pas geçti; yüzde 50’de sabit bıraktı