Forbes dergisine göre LVMH'nin sahibi Bernard Arnault 205.8 milyar dolara yükselen servetiyle Tesla ve SpaceX şirketlerinin sahibi Elon Musk'ı geçti. Musk, 204,2 milyar dolarlık net servetiyle ikinci sıraya geriledi.

Forbes dergisi dünyanın en zenginleri listesini açıkladı. Lüks tüketimin öncü markası Louis Vuitton, Moët & Chandon ve Hennessy’nin (LVMH) sahibi Bernard Arnault geçen yıl servetini 21.6 milyar dolar artırarak 205.8 milyar dolara yükseltti. Elon Musk ise şirketleri Tesla ve SpaceX ile 204,2 milyar dolarlık net servete ulaşarak ikinci sıraya düştü.

Onları Amazon’un kurucusu Jeff Bezos (179.9 milyar dolar), Oracle şirketinin yaratıcılarından Larry Ellison (142.6 milyar dolar) ve Amerikan şirketi Meta’nın Başkanı Mark Zuckerberg (138.8 milyar dolar) takip etti. İlk on listesinde Berkshire Hathaway Başkanı Warren Buffett 125.9 milyar dolar, Microsoft’un kurucusu Bill Gates ise 122.8 milyar dolarlık servetleriyle yer aldı.

Tahminlerin üzerinde satış hisseleri coşturdu

Bu arada LVMH Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Bernard Arnault perşembe gecesi yaptığı açıklamayla geçen yıl yüzde 13 artışla 86,15 milyar euroluk (93,46 milyar dolar) satış gerçekleştirerek hedeflerini aştıklarını açıkladı. Kazançların lüks sektörünün dayanıklılığına işaret etmesiyle birlikte LVMH’nin hisseleri yüzde 12’nin üzerinde yükseldi.

Louis Vuitton, Moët & Chandon ve Hennessy’nin yanı sıra Givenchy, Bulgari ve Sephora gibi markaların da sahibi olan LVMH, dünya lüks tüketim sektörünün en büyüğü durumunda.

Arnault yaptığı konuşmada “2023 yılındaki performansımız, ekonomik ve jeopolitik zorluklardan etkilenen bir yıla rağmen markalarımızın olağanüstü çekiciliğini ve arzu uyandırma yeteneklerini göstermektedir” dedi. Arnault, LVMH’nin Paris 2024 Olimpiyatları ile olan ortaklığını da “lüks ürünlerdeki küresel liderlik konumumuzu güçlendirmek ve Fransa’nın mükemmellik konusundaki itibarını dünya çapında tanıtmak için yeni bir fırsat” olarak yorumladı.

Sonuçlar özellikle kritik moda ve deri ürünleri sektöründeki yüzde 14’lük yıllık büyümenin yanı sıra parfüm ve kozmetikteki yüzde 11’lik büyüme ile desteklendi. Şarap ve alkollü içkilerde ise yüzde 4’lük bir düşüş kaydedildi.

Salgının ardından lüks tüketim düşmüştü

Pandemi sırasında yaşanan patlamanın ardından lüks tüketim sektörü, zorlu jeopolitik ve makroekonomik koşulların özellikle ABD ve Çin’deki tüketici harcamalarının olumsuz etkilenmesiyle 2023’e zorlu bir giriş yapmıştı. Nisan 2023’te LVMH, piyasa değeri 500 milyar doları aşan ilk Avrupalı şirket oldu, ancak son altı aydaki hisse fiyatlarındaki düşüş, Danimarkalı ilaç devi Novo Nordisk tarafından Avrupa’nın en büyük şirketi olarak gölgede bırakılmasına neden oldu.

Tema Luxury ETF’nin portföy yöneticisi Javier Gonzalez Lastra CNBC’ye verdiği demeçte, yatırımcıların lüks sektör için kazanç döngüsü revizyonunun dibinin nerede olduğunu ölçmeye çalıştıklarını söyledi. Lastra, geçen yılki alışılmadık derecede yüksek yıllık karşılaştırmalar nedeniyle kazançların 2024’ün ilk yarısına kadar “muhtemelen daha da zorlaşacağını” öngördü.

Lüksün patronu Bernard Arnault’ya Rus oligarka borç vermekten soruşturma