Turk İlaç ve Serum Sanayi AŞ, Dünya Sağlık Örgütü tarafından M çiçeği virüsü tedavisinde kullanılan aşı için distribütörlük anlaşması imzaladığını duyurdu.

Hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören ilaç şirketi Turk İlaç ve Serum Sanayi AŞ, M çiçeği aşısı için ‘Türkiye Münhasıran Yetkili Distribütörlük Sözleşmesi’ imzaladı. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi tarafından uluslararası öneme sahip bir ‘halk sağlığı acil durumu’ olarak kabul edilen M Çiceği virüsünün tedavisinde Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylı olarak kabul edilen tek ilaç olan Tecovirimat (Ticari ismi ile Tpoxx) için Turk İlaç ve Serum Sanayi AŞ ile Siga Pharmaceuticals Inc. (ABD) arasında Türkiye münhasıran yetkili distribütörlük sözleşmesi imzalandı.

Aşı şarbon benzeri virüsler için de kullanılacak

Sözleşme ile Turk İlaç ve Serum Sanayi AŞ söz konusu ilaç için Türkiye’de ‘Acil Kullanım Onayı’ kapsamında en kısa sürede başvurusunu ve gerektiğinde kullanılmak üzere yurtdışından teminini sağlayacak. Tecovirimat’ın EMA tarafından sadece M çiçeği için değil ülkemizde ileride görülebilecek şarbon gibi benzer virüsler için de onayı olacak.

Borsalarda M çiçeği virüsü etkisi: İlaç şirketleri kazandı, hava yolu şirketleri kaybetti

‘M çiçeği görülmedi’ dense de Sivil Havacılık bulaşıcı hastalıklara karşı uyardı