Maliye şimdi de lüks yat ve tekne satışlarını takibe aldı. Denetimlerde 2021-2023 dönemindeki satışlarda 1,4 milyar liralık gelirin gizlendiği saptandı. Bakan Şimşek 'Çok kazanan ancak az vergi verenlerin kapılarını çalmaya devam ediyoruz' dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yüksek gelir elde eden, lüks tüketim yapan ancak buna uygun vergi ödemeyen mükelleflerini yakından izlemeye devam ediyor.  Kayıtdışı ekonomiyle mücadele kapsamında turizm bölgelerindeki lüks harcamaları yakından takip eden Gelir İdaresi özel yat ve tekne satışlarını inceleme altına aldı.

Gelir Vergisi Kanunu’na göre gemi ve yat gibi taşıtların beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı sayılıyor. Yat ve tekneleri aldıkları tarihten başlayarak beş yıl içinde elden çıkaranların alış maliyetleri ve satış bedeli arasında oluşan fark üstünden vergilendirme yapılıyor. Bu satışların ticari kazanç sayılması durumunda da hem gelir veya kurumlar vergisi hem de satış bedeli üstünden ayrıca KDV alınması gerekiyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan elde edilen verilerle uluslararası bilgi değişimi kapsamında elde edilen bilgileri kendi verileriyle çapraz kontrole tabi tutan Gelir İdaresi Başkanlığı 2021-2023 yıllarındaki satışların büyük kısmında yüksek miktarda vergi kaybı tespit etti. Riskli mükelleflere odaklanan Başkanlık bu üç yılda 45 binin üstünde özel tekne ve yat satışı yapıldığını belirledi. Söz konusu lüks taşıtların sigorta verileriyle kasko değerlerini de inceleyen Başkanlık yaptığı bu analizlerle yürüttüğü saha çalışmalarıyla satışların gerçek bedelle beyanlara yansımadığını saptadı.

Analizlerde 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin özel tekne ve yat satışlarında beyan edilen satış bedeliyle gerçek satış fiyatı arasında büyük fark bulundu. Bu mükelleflerin para transferleri inceleme altına alınırken ilk tespitlere göre 1,4 milyar liralık kayıt dışı hasılat tespit edildi.

Yeni denetim yöntemleri devreye alınacak’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuya ilişkin değerlendirmesinde “Çok kazanan ancak az vergi verenlerin kapısını çalmaya devam ediyoruz. Kayıtdışı ekonomiyle mücadelemiz sektör sektör genişliyor. İncelemeler sonucunda, satış bedellerini düşük gösterenlerden gerekli vergi ve cezalar talep edilecek” dedi.

Gelir İdaresince bu alanda yapılan çalışmalara devam edileceğini ve yeni denetim yöntemlerinin de devreye alınacağını bildiren Şimşek şunları söyledi:

“Kayıtdışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için sektörel saha denetimlerimizi yoğun şekilde sürdürüyoruz. Vergilendirilmeyen kazançla çok harcayanları, lüks harcama yapan ancak vergi matrahını düşük gösterenleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz. Kayıt dışı kazançların peşindeyiz. Vergide adaleti ve etkinliği artırmak amacıyla kayıt dışılıkla mücadelemiz hız kesmiyor.”

Antalya lüks yat üretiminde rekora doymuyor

Şimşek: Kayıtdışı olanlar, özellikle çok kazananlar; Maliye mutlaka kapınızı çalacak