BMD Başkanı Sinan Öncel, AYD Başkanı Nuri Şapkacı'nın "AVM yatırımcıları hayır kurumu değil, anahtarı teslim etmemiz bekleniyor” açıklamasına 'Üsluplar yanlış, 4-5 kat kira artış talepleriyle karşı karşıya kalıyoruz' yanıtını verdi.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Nuri Şapkacı’nın kiralarla ilgili olarak “Yüzdesel artışlarla algı yaratılıyor. Ne yerli ne yabancı markalar AVM’lerde yer bulabiliyor. AVM yatırımcıları hayır kurumu değil, anahtarı teslim etmemiz bekleniyor” açıklamasına markalardan yanıt gecikmedi. CNBC-e canlı yayınında Şafak Tükle’nin sorularını yanıtlayan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Sinan Öncel, Şapkacı’nın üslubunun ekonomi diline uygun olmadığına belirterek, şunları söyledi:

“Bunların hiçbiri doğru değil. Bizim perakende sektörünün gayrimenkul konusu sadece AVM’lerle sınırlı değil. AVM bunun yüzde 5’idir. Yüzde 95 kısmı bütün ticari gayrimenkullerle ilgili. Enflasyonu düşürmek istiyoruz ama kiraların roket hızıyla arttığı bir dönemde bunu yapabilmek mümkün değil. Vatandaşın alım gücünde ciddi daralma var. Geçen ayki enflasyon yüzde 48, kira artış oranı yüzde 62. AVM’lerde perakendeciler sabit kira ve ciro kirası ödüyorlar. Fiyat artışları rayiç fiyat olarak AVM’ye ödediğimiz rakamlar. Dünkü toplantıda ciro kira ödenmiyormuş gibi konuşulmuş. 4 kat-5 kat kira artış talepleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Deniyor ki rayiç böyle. AVM’de herkes 100 lira öderken bir dükkanı 500 liraya kiraya verebilirsiniz. Rayiç budur diye bundan sonra rayiç budur diye ortaya çıkmanız ciddi bir yaklaşım olmuyor. ‘Anahtarı verelim’ üslubu yanlış bir üslup. 5 kat artışla geliyor, ne yapıyorsunuz deyince sen ne verirsin diye geri dönülüyor. Perakende sektörünün bu konularda çok ciddi sıkıntısı var. Üyemiz yüzde 92’nin sıkıntısı var. Bu konularla ilgili devletin düzenleme yapmasından normal bir şey yok.

‘Dövizde kira kabusu bitsin’

İki yıldır dolar bazında yüzde 30 daha fazla kira ödediklerini savunan Öncel, “Dövizle kira kabusunu tekrar görmek istemiyoruz. Muhataplarımızın ciddiye alınır bir noktada olduklarını düşünmüyorum. 45 AVM’ye kesilen cezaya kimse itiraz etmedi, ben bunu duymak isterdim. Şeffaflık çok güzel bir şey. Yapılan harcamaların kiracılarla paylaşılması. Perakende sektörünün bu kadar zor anlarında biz de işbirliğinden AVM ekonomisinin büyümesinden yanayız. Perakende ile dost AVM’cileri bir kenara koymak istiyorum” dedi. Öncel, e-ticarette stopajın çok yüksek olduğuna dikkat çeken Öncel, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Stopaj hayata geçmemeli’

“Stopaj konusu tedirgin edici bir konu. Rakamsal olarak çok yüksek, takibi çok zor. Markaları ve ticaret dünyasının yaşatılması için böyle bir verginin hayata geçmemesini rica ediyoruz. Görüşlerimizi ilgili bakanlıklara bildiriyoruz. Bütün sektörler bundan çok rahatsız. Yüzde 15 gibi bir rakam zaten e-ticaret dünyasında inanılmaz yüksek bir rakam. Fiyatları artıramaz zaten müşteri fiyata çok hassas. Firmaların zayıflamasına neden olur. Firmaya çok ciddi yük getirir.”

AVM’lerden markalara tepki: Hayır kurumu değiliz, istiyorlar ki anahtarı da verelim