40’ından sonra girişmek iyidir diyoruz, ikinci kariyerinize şimdiden hazırlanın. Bu konuda yapmanız gerekenler varsa da şimdiden başlayın, hatta otuzlarınızda bile başlamak iyidir.
Kendinize Yatırım Yapın! Ama onun kadar önemli olduğunu düşündüğüm ve kişisel olarak da çok da iyi olmadığım diğer bir konuda, çalışırken bir hobiye sahip olmak ve kendinize yatırım yapmak. Ve onun üzerine erkenden yoğunlaşmak ve üzerine çalışmak.
İlerde işinize bile dönebilir bu çalışmalar. İlgi alanımı nasıl işe dönüştürürümü iyi düşünün. Bu konudaki en iyi örneklerden biri, geçtiğimiz haftalarda Storytel’de yayınlanan ‘Rahat Battı’ podcastinde konuk ettiğim Kaan Sekban’ın yolculuğu.
Zaten biliyorsunuzdur ama ilham olması açısından bir kez daha paylaşayım. Hatta bu konuda kitap bile yazmış Kaan, ilk fırsatta alıp okuyun. Olmaz diye bir şey yok! Kaan Sekban’n hikayesini kendi kitabından okuyun!
Bankacılık kariyerinde 10 yıl çalışmış
Kaan, bankacılık kariyerinde tam 10 yıl çalışmış, bir taraftan müşterilere kredi satarken, diğer tarafta yurtiçi ve yurtdışında drama ve oyunculuk eğitimlerine katılmış ve kendini geliştirmiş. Katıldığı eğitimler her zaman istediği gibi gitmemiş elbette. Bazıları hayal kırıklığı olmuş, bazıları ise onu şimdiki mesleğine hazırlamış. Bu hazırlıkları yapmasa, asla işten çıkmaya ve istediği işi, komedyenliği yapmaya cesaret edemezdi.
Alın size gerçek hayattan hikayeler! Size çevremden de cesur örnekler verebilirim; yıllardır büyük şirketlerde finans yöneticiliği yapan bir dostum, bu arada marangozluk dersleri aldı ve evinin bir odasını atölyeye çevirdi. İleride hobi olmaktan çıkıp neden mesleğe dönüşmesin ki. Şimdiden evindeki tüm sehpa ve tabureleri kendisi yapmaya başladı bile.
Yirmi yıl sonra ‘yeter’ dedi
Yine beraber çalıştığım çok yakın bir arkadaşım, çalışırken oyunculuk dersleri aldı ve küçük rollerde oynamaya başladı. Yirmi yıl sonra yeter dedi ve ayrıldı. Şimdi mi ne yapıyor?
Yapımcılık, sevdiği yazarlarla ve yönetmenlerle çalışarak her sene sahneye oyunlar koyuyor ve ödüller alıyor. 10 sene önce koca şirketin lojistik sistemlerini kurmak için dünyayı turlarken belki de asıl istediğini yapmaya son on senedir başladı. Adım adım, sıfırdan başlayarak. Korkusuzca. Şimdi konuştuğunuzda daha önce hiç kurumsalda çalışmamış gibi, sadece tiyatro için yaptıklarını ve yapacaklarını anlatıyor keyifle.
Yine çok yakın bir arkadaşımızın hayali denize daha yakın olmak ve en azından hayatının bir kısmını deniz üzerinde geçirmekti. Teknesi İzmir’de yapılırken, Rusya’da çok önemli bir pozisyonda çok önemli işler yapıyordu. Buna rağmen Moskova’dan her hafta sonu uçağa atlayarak İzmir’e geldi ve teknesi yapılırken başında durdu. Harika bir pazarlama kariyeri varken, kendini Bodrum’da bambaşka bir işte çalışırken teknesinin yanında, hafta sonları da teknesinin üstünde buldu. Şimdi her fırsatta, hatta iş çıkışlarında teknesi ile gezebiliyor.
MCKinsey’den mutfak işine giren duydunuz mu?
Bazı işleri küçümsüyoruz sanırım. Ya da bize ve çevremize havalı gelmiyor olabilir. Onu yapana kadar da anlamıyoruz. Ancak mecbur kalırsak ve zor bir karar alıp istediğimiz işe girişince aldığımız keyfi anlayabiliyoruz.
Son zamanlarda çok fazla sayıda insanla tanışıyorum. Girişimcilik konusuna merak salınca ve daha çok girişim kurucusuyla tanışmaya başlayınca da çok iyi hikayeler dinliyorum. Son zamanlarda da global şirketlerin üst düzey pozisyonlarından ya da herkesin çalışma hayalleri kurduğu danışmanlık şirketlerinden ayrılıp kendi işini kuran insanlarla tanıştım.
Mutfak işine girmek de ne?
Herkesin hayali olan McKinsey’de dünyayı gezerken ve sayısız proje yaparken ayrılıp mutfak işine girmek de ne? Ya da global bir şirketin bölge direktörlüğünden kendi isteğiyle ayrılıp sürdürülebilir ürünler satan pazar yeri kuran var mıdır? Evet, ikisini de bizzat tanıyorum. Sadece Türkiye’de değil dünyada markalarını büyütmek için büyük uğraş halindeler.
Başa dönersek çalışırken ya da okurken ilginizi çeken alanları ve konuları belirleyin. Genelde iyi hikayeler ve iyi girişimler sizin severek yaptığınız bir işin ya da konuyu çözmek istemenizle daha başarılı oluyor.
Siz başlayın ve emek verin, gerisi gelir.