Dünya Altın Konseyi verilerine göre merkez bankalarının net altın alımları yılın ilk 6 ayında 483 ton ile rekor kırdı. Rapora göre 2024’ün ikinci çeyreğinde merkez bankalarının altın talebi 183 ton olarak gerçekleşti. Böylece ikinci çeyrekte merkez bankalarının altın talebi bir önceki çeyreğe göre yüzde 39 düşerken yıllık bazda ise yüzde 6 arttı.
Dünya Altın Konseyi’nin “Altın Talep Eğilimleri-2024 İkinci Çeyrek” başlıklı raporuna göre merkez bankalarının ilk yarıdaki altın alımı rekoruna en büyük katkı geçen yıl ve 2022’deki gibi yine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) geldi. TCMB birinci çeyrekte 30, ikinci çeyrekte 15 tonla yılın ilk yarısında en fazla altın alımı yapan merkez bankası oldu. Altının onsu yaklaşık 2,393 dolardan işlem görürken TCMB’nin yılın ilk yarısında altın alımı için harcadığı para yaklaşık 3,5 milyar dolar oldu.
Rapora göre ilk çeyrekte dikkat çeken diğer merkez bankaları şöyle: Özbekistan Merkez Bankası yedi ton, Çekya Merkez Bankası altı ton, Katar Merkez Bankası dört ton, Rusya Merkez Bankası üç ton, Irak Merkez Bankası üç ton, Ürdün Merkez Bankası bir ton ve Kırgız Cumhuriyeti Merkez Bankası bir ton.
Altın arzı yüzde 4 arttı
Yılın ikinci çeyreğinde toplam altın arzı yıllık bazda yüzde 4 artarken maden üretimi yüzde 2 artışla ilk yarı rekoruna ulaştı. Perakende külçe ve sikke yatırımı, ikinci çeyrekte özellikle Batı piyasalarından gelen zayıf talep nedeniyle yüzde 5 azalarak 261 ton oldu.