Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) konuğu olan Merkez Bankası Dr. Hafize Gaye Erkan “Türk lirasına geçiş zamanı gelmiştir. Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz” dedi.

Merkez Bankası (MB) Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan iş dünyasıyla buluşmaya devam ediyor. 30 Kasım’da sanayicilerle bir araya gelen Erkan bu buluşmasında “TL’ye geçiş zamanı geldi” derken konuk olduğu Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) TL’ye geçiş mesajını yineledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) konuğu olarak Dış Ticaret Kompleksi’nde yapılan toplantıya katılan Erkan konuşmasında istikrarlı fiyat ve sürdürülebilir büyümenin önemine değindi. İhracatçıların dış talep nedeniyle yaşadığı zorluklarla ekonominin güçlü taraflarının farkında olduklarını belirten MB Başkanı Erkan küresel ekonominin geçirdiği dönüşümle Türkiye’nin yükselen potansiyelini anlattı. “Fiyat istikrarı yoluyla öngörülebilirliğin artması sizlerin bu potansiyeli gerçekleştirmesinin en güçlü destekçisi olacak” diyen Erkan uygulanan politikanın etkisinin zamana yayıldığını, öncü gösterge niteliğinde bazı olumlu sonuçların da alınmaya başladığını söyledi.

TCMB Başkanı Erkan “2024’ün ikinci yarısında başlayacak dezenflasyon döneminden önceki geçiş sürecinde talepte dengelenme yaşanırken doğru politika tasarımlarıyla üretimin sürekliliğinin sağlanmasına katkı vermeyi sürdüreceğiz” dedi.

İstanbullu sanayici eski Merkez Bankası Başkanı’yla kavga etmişti, yeni başkan Erkan’la gayet iyi geçiniyor

‘Türk lirasına geçiş zamanı geldi’

Kasım Ayı Para Politikası Kurulu kararına atıfta bulunarak dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını söyleyen TCMB Başkanı Erkan “Türk lirasına geçiş zamanı gelmiştir. Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz” dedi. TCMB Başkanı Erkan kredi gelişmelerine de değinerek “Mayıs ayı sonunda durma noktasına gelen kredi akışı karşısında hızla harekete geçerek piyasa mekanizmasının yeniden tesisini sağladık. Bireysel kredilerde israf ve enflasyona yol açan aşırılık gideriliyor, ticari krediler süreklilik gösterip üretim kapasitesine katkıda bulunuyor” dedi.

Merkez’den 250 baz puan faiz artışı bekleniyor

“Reeskont limitlerinde ilave bir güncellemeyi analiz ediyoruz’

Reeskont kredisi günlük limitlerinin 10 kat artırılması, YTAK çerçevesinin yeniden yapılandırılarak 3 yıl boyunca 300 milyar TL limit tahsisi, sağlanan maliyet avantajlar ve erişimin önündeki engellerin kaldırılması gibi uygulamaları anlatan TCMB Başkanı Erkan “Reeskont limitlerinde ilave bir güncellemeyi etki analizleri çerçevesinde değerlendiriyoruz. İhracat ve yatırım potansiyelinin gelişimi için firmaların finansmana erişimi ile finansman koşullarına desteği sürdüreceğiz”  diye konuştu.

Fitch’ten Merkez’le uyumlu enflasyon tahmini