Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan para politikasının meyvelerini vermeye başladığını söylerken önümüzdeki dönemde dezenflasyon sürecinde maliye politikasından gelecek 'güçlü desteğin önemine' dikkat çekti.

Ekonomistler arasında enflasyonla mücadelede yalnız bırakıldığı ve maliye politikasının gerekli desteğinden yoksun olduğu  görüşü her geçen gün daha çok taraftar kazanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan başta maliye politikasıyla ilgili beklentiler olmak üzere çeşitli konularda açıklama geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan para politikasının meyvelerini vermeye başladığını söylerken önümüzdeki dönemde dezenflasyon sürecinde maliye politikasından gelecek “güçlü desteğin” önemine dikkat çekti. Hatice Karahan Reuters ile söyleşisinde “Mali görünüm önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne etkileri açısından kritik olacak” dedi. Karahan önümüzdeki dönemde maliye politikasının dezenflasyona vereceği destek için yarın açıklanacak orta vadeli programa da vurgu yaparak “Para politikası gecikmeli etkileriyle bir yandan meyvelerini verirken dezenflasyonun en verimli biçimde ilerlemesi için maliye politikasından gelecek güçlü bir desteği önemsiyoruz. Mali görünüm önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne etkileri açısından kritik olacak. Bu anlamda OVP de bu hafta bir yol haritası açıklayacak” diye konuştu.

Ekonomi yönetimi yarın açıklanacak Orta Vadeli Program’da (OVP) fiyat istikrarı, enflasyonla mücadele odaklı ana yaklaşımın korunacağını, yapısal reformlarla öngörülebilirliğin güçlendirmesinin hedeflediğini belirtti.

Yeni ve revize edilmiş OVP yarın saat 09.00’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve EKK’daki bakanların katılımıyla açıklanacak. OVP’de bu yıl için bütçe açığının GSYH’ya oranının yüzde 6.4’ten yüzde 5’e, hatta biraz altına revize edilmesi beklenirken açıklanabilecek olası yeni bütçe önlemleri ve takip eden yıllardaki bütçe açığı öngörülerine ilişkin değişimler de yatırımcılar tarafından yakından izlenecek.

Fiyat istikrarı hedefleri doğrultusunda dezenflasyon sürecinin sağlam bir şekilde sürmesi gerektiğine şüphe olmadığını söyleyen  Karahan “Aylık enflasyonun ana eğiliminde zayıflamanın devam etmesi hedeflediğimiz dezenflasyon patikası için kritik önemde” diye konuştu. Karahan “Enflasyonda düşüş seyri devam ettikçe beklentilerde de iyileşmeler olacağını öngörüyoruz. Bu zaten her zaman belirttiğimiz gibi (dezenflasyon) sürecin dikkatle izlediğimiz bir ayağı” dedi.

‘Büyümedeki dengelenme dezenflasyona katkı yapıyor’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “dengelenme”, bazı ekonomistlerin ise “endişe verici” olarak nitelendirdiği ikinci çeyrek büyüme verileri konusunda da şunları söyledi:

“İkinci çeyrek GSYH verileri iktisadi faaliyette öngördüğümüz yavaşlamayı teyit ederken büyümenin kompozisyonunda dengelenme belirginleşiyor. Net ihracatın ve yurtiçi talebin yıllık büyümeye katkıları giderek daha sağlıklı hale geliyor. Öncü göstergeler büyümedeki dengelenme sürecinin yılın ikinci yarısında da devam ettiğini gösteriyor. Çeşitli göstergeler büyümedeki bu dengelenme sürecinin para politikasının gecikmeli etkileriyle yılın ikinci yarısında da devam ederek dezenflasyon sürecine ve makroekonomik görünüme anlamlı bir katkı vermeyi sürdürdüğüne işaret ediyor.”

Büyümedeki dengelenmenin cari açık verilerinde de “güçlü” şekilde yansıdığını belirten Karahan “2023 sonunda yüzde 4 olan cari açığın GSYH’ye oranı son verilere göre yüzde 2 civarına gerilemiş durumda” dedi ve şöyle devam etti:

“Bu hafta gelen öncü ağustos dış ticaret verileri de ihracatta istikrarlı bir seyir ve ithalattaki yıllık bazdaki düşüş eşliğinde, cari dengedeki bu belirgin iyileşmenin net bir şekilde sürdüğünü gösteriyor.”

Karahan “Ağustos (enflasyon) verileri bize şunu söylüyor: Mal enflasyonunda ılımlı seyir devam ederken hizmetler tarafında katılık sürüyor. Bununla birlikte hizmetlerdeki enflasyonu anlamak için bu grubu iki kategoriye ayırmakta fayda var” olduğunu belirterek “Bir grupta talep koşullarına duyarlılığı nispeten belirgin lokanta-oteller gibi kalemler var. Burada bir süredir yavaşlama eğilimi söz konusu” dedi.

Karahan diğer grupta da zamana bağlı fiyatlama davranışının hakim olduğunu belirterek “Bu kalemler fiyatları güncellendiğinde geçmiş enflasyonun yansımalarını günümüze taşıyor. Eğitim bu grupta öne çıkan kalemlerden biri ve ilgili güncellemeler ağustos-eylül aylarında endekse girdiğinden bu aylarda ana eğilimi yükseltiyor” diye konuştu.

Ekonomide sıkılaşma ikinci çeyrekte büyümeyi yavaşlattı

Baz etkisi devrede, gıda fiyatları dört yıl sonra ilk kez düştü ve sonuç: Enflasyon yüzde 51,9