Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Takasbank Para Piyasası'nda işlem yapmaya başladı. Merkez Bankası bu piyasada gecelik vadede kendi borç alma faiz oranından alış emri girebilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), likidite sterilizasyonu için Takasbank Para Piyasası’nda işlem yapmaya başladı. TCMB’nin açıklamasına göre likidite sterilizasyonu için Takasbank Para Piyasası’nda işlem yapmaya başlayan banka sterilizasyon araçlarının çeşitliliğinin artırılması çerçevesinde piyasa koşulları gerektirdiğinde Takasbank Para Piyasası’nda gecelik vadede kendi borç alma faiz oranından alış emri girebilecek. TCMB Başkanı Fatih Karahan yılın Üçüncü Enflasyon Raporu toplantısında “Gerektiğinde sterilizasyon araçlarını çeşitlendirerek etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz” demişti.

Takasbank Para Piyasası nasıl çalışır?

Takabsank fon fazlası ve/veya fon ihtiyacı olan üyelerin talep ve tekliflerinin karşılaşmasını sağlayan, 1996’da kurulmuş organize bir para piyasası. Bu piyasada nakit TL fazlası olan üyelerle nakit TL ihtiyacı olanlar bir araya gelir. Aracı kurumlar, bankalar, finansal kurumlar, sigorta ve emeklilik şirketleri, varlık yönetim şirketleri üye olarak işlem yapabilir. Takasbank piyasanın kurucusu ve işleticisidir.

Merkez Bankası faizi indirdikten sonra tekrar artırmak zorunda kalabilir

Rezervi yükselen Merkez Bankası ilk kez ihracat reeskont kredileri aracılığıyla döviz almadı