Merkez Bankası, son zamanlarda yükselişe geçen kredi faizlerini daha da artıracak yeni kararlar aldı. Ticari ve taşıt kredilerinde aylık büyüme sınırı düşürülürken, kredi kartı nakit kullanımı ile kredili mevduat hesabı faizi de aylık yüzde 2,89'a yükseltildi. 

Merkez Bankası (TCMB), “seçici kredi” politikası çerçevesinde menkul kıymet tesisi oranlarında değişikliğe gitti. Yüzde 3 olan TL ticari kredileri için aylık büyüme sınırı yüzde 2,5, taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırı yüzde 2 olarak belirlenirken, kredi kartı nakit kullanımlarına ve kredili mevduat hesabı (KMH) hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranı da yüzde 2,89’a yükseltildi.

Seçim öncesinde yüzde 1,36 olan bu oran, 1 Temmuz’da yüzde 1,96’ya yükseltilmiş ve 1 Ağustos itibarıyla da yüzde 2,13’e yükseltilmesi öngörülmüştü. İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri, bu sınırlandırmanın dışında tutuldu. Piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırmak için faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması sadeleştirildi. Buna göre, ihracat ve yatırım kredileri hariç TL ticari kredilerde birinci kademe kaldırılarak faiz sınırı tek kademe olarak uygulanacak.

Faiz yüzde 17,5’e çıktı: Düşük faiz artışına 50,7 milyar dolarlık ‘sıcak para’ makyajı

Şimşek: Kararlar cari açığı ve enflasyonu azaltmaya yönelik

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TCMB’nin açıkladığı seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarının cari açığı azaltmaya ve enflasyonu orta vadede düşürmeye yönelik olduğunu söyledi. Şimşek Twitter’dan yaptığı açıklamada “Ülkemizin ödemeler dengesini iyileştirme, kamu açıklarını azaltma ve enflasyonu düşürme amacı doğrultusunda tedbir almaya ve uygulamaya devam ediyoruz. Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı kararlar cari açığı azaltmaya ve enflasyonu orta vadede düşürmeye yöneliktir. Sınırlı kaynaklarımızı ihracata ve yatırımlara kanalize etmeye devam edeceğiz” dedi.

Hakan Kara: Kredi faizlerinde ciddi artış getirecek

TCMB eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda kararların kredi faizlerinde ciddi artış getireceğini belirterek, şunları söyledi:

TCMB’den yapılan açıklamada şöyle denildi:

  • Finansal istikrarı güçlendirecek ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceği belirtilmiş, ayrıca parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları alındığı ifade edilmiştir.
  • Parasal sıkılaşma sürecini destekleyici miktarsal sıkılaştırma kapsamında kur koruma desteği sağlanan hesaplar için yüzde 15 oranında zorunlu karşılık uygulaması 21 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Yürütülmekte olan sadeleşme süreci kapsamında aşağıdaki adımlar atılmıştır.
  • Sıkılaşma sürecini destekleyen adımları tamamlayıcı olarak, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi kapsamında yüzde 3 olan TL ticari krediler için aylık büyüme sınırının yüzde 2,5 olarak belirlenmesine karar verilmiştir. İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri bu sınırlandırmanın dışında tutulmuştur.
  • Piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırmak için, faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması sadeleştirilerek, ihracat ve yatırım kredileri hariç TL ticari kredilerde birinci kademe kaldırılarak faiz sınırının tek kademe olarak uygulanmasına karar verilmiştir.
  • Finansal kaynakların verimli kullanımının desteklenmesi amacıyla, taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırının yüzde 2 olarak belirlenmesine, ihtiyaç kredilerinde değişikliğe gidilmeyerek yüzde 3 sınırının korunmasına karar verilmiştir.
  • Ayrıca enflasyonun kontrolü ve iç talebin dengelenmesi kapsamında kredi kartı nakit kullanımlarına ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranı yüzde 2,89’a yükseltilmiştir. İhracat ve yatırım kredileri ile deprem bölgesine yönelik krediler Merkez Bankasının kredileri sınırlandırıcı tüm tedbirlerinin dışında tutulacaktır.
  • Bu adımların yanı sıra, ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek amacıyla aşağıdaki kararlar alınmıştır. Reeskont kredilerinin günlük limiti 1,5 milyar TL’ye yükseltilmiştir. Reeskont kredilerinde KOBİ payının artırılmasına ve kullandırımlarda ihracat artış performansının dikkate alınmasına karar verilmiştir.
  • Sadeleşme süreci kapsamında reeskont kredilerine erişim şartları kolaylaştırılmıştır. Reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırılmıştır. Reeskont kredi vadesi boyunca verilen döviz almama taahhüdünden, ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımları istisna tutulmuştur.

Merkez’den yeni adım: Zorunlu karşılığa 3 puanlık ayar