Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta yüz tanıma teknolojisini kullanarak biyometrik verileri izinsiz olarak toplayıp kullanmakla suçlandığı Teksas'taki davada 1,4 milyar dolar ödemeyi kabul etti.

Sahip olduğu sosyal medya platformlarından Facebook’taki kullanıcıların biyometrik verilerini izinsiz şekilde toplayan Meta’ya ABD’nin Teksas eyaletinde yüklü bir fatura çıkartıldı. Teksas Başsavcısı Ken Paxton tarafından yapılan açıklamada “şirketin milyonlarca Teksaslının kişisel biyometrik verilerini izinsiz olarak toplamasını ve kullanmasını durdurmak için” Meta ile 1,4 milyar dolarlık anlaşmaya varıldığı aktarıldı.

Açıklamada bunun Teksas’ın “Biyometrik Tanımlayıcının Toplanması veya Kullanımı Yasası” kapsamında açıklan ilk dava ve sağlanan ilk uzlaşma olduğu ifade edildi, Teksaslıların gizlilik haklarını ihlal eden uygulamalarda bulunan tüm şirketlere bir uyarı yapılmış olduğu belirtildi. Uzlaşmanın ardından ABD’nin diğer eyaletlerinde de benzer davaların açılması ve Meta’nın ödeyeceği faturanın bugüne kadar görülmemiş büyüklüğe ulaşması bekleniyor.

Meta’nın  “Etiket Önerileri” adı verilen özelliği 2011’de kullanıma sunduğu anımsatılan açıklamada, bu özelliğin nasıl çalıştığı açıklanmadan tüm Teksaslılar için otomatik olarak açıldığı ifade edildi. Savcılığa göre Meta’nın 10 yıldan fazla süredir Facebook’a yüklenen fotoğraflarda yer alan neredeyse her yüzde tanıma yazılımını uyguladığı ve kişilerin yüzde geometrisi kayıtlarının alındığı ifade edildi. Teksas Başsavcısı Paxton Şubat 2022’de milyonlarca Teksaslının biyometrik verilerini rızaları olmadan yasa dışı şekilde topladığı gerekçesiyle Meta’ya dava açmıştı.

Herkesin bildiği sır: Meta ‘çocukların platformlarında bulunmasına göz yumdu’

Meta, Facebook ve Instagram için kendi kripto parasını çıkarmaya hazırlanıyor: ‘Zuck Bucks’