Çin'de yönetimi eleştirince ülkeden ayrılmak zorunda kalan Alibaba'nın kurucusu Jack Ma, döndükten kısa süre sonra kariyerindeki ilk işi öğretmenliğe geri dönüyor.

Yaklaşık iki buçuk yıllık adlandırılmamış sürgünü tamamlayıp ülkesine dönen Çin merkezli e-ticaret devi Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, Japonya’da Tokyo Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak göreve başlıyor.

E- ticaret devi Alibaba’nın kurucusu Çinli işadamı Jack Ma’nın sürgün günleri yeniden başlıyor. Tokyo Üniversitesi’nin web sitesindeki bilgiye göre, 58 yaşındaki Ma’nın üniversite bünyesinde bir enstitü olan Tokyo Koleji’nde büyük araştırmaları destekleyeceği, danışmanlık sağlayacağı, özellikle sürdürülebilir tarım ve gıda üretimi alanlarında araştırma ve projelere katılacağı, girişimcilik, şirket yönetimi ve inovasyonla ilgili deneyim ve bilgilerini öğrencilere aktaracağı belirtildi. Yeni görevine geçen pazartesi başlayan Ma’nın ekim sonuna kadar olan sözleşmesinin uzatılabileceği öğrenildi.

33 milyar dolar serveti var

Ma’nın Japonya ile güçlü bağları olduğu biliniyor. Dünyanın en büyük şirketlerinden SoftBank Group’un kurucusu Masayoshi Son’ın 20 yıldan uzun süredir Ma’yı desteklediği ve iki ismin uzun yıllar birbirlerine ait şirketlerin yönetim kurullarında görev aldığı belirtiliyor.

Bir zamanlar Çin’in en zengin insanı olan Jack Ma’nın serveti, Ekim 2020’de gördüğü 61 milyar dolarlık zirveden sonra gerilemeye başlamıştı. Bugün itibarıyla Ma, 33 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri sıralamasında 39. sırada yer alıyor.

 Kariyerine İngilizce öğretmenliğiyle başlamıştı

1964 yılında Çin’in güneydoğusundaki Hangzhou’da doğan Ma, buradaki öğretmen enstitüsünde İngiliz dili bölümünden mezun olduktan sonra İngilizce öğretmenliği yapmıştı. 1995’te Çinli şirketlere çevirmenlik yapmak için ABD’nin Seattle kentine giden Ma, burada internetin önemini kavrayarak ülkesine dönünce bu alanda girişimlere yönelmişti.

e-ticaretin kralı Jack Ma’nın yeni gözdesi tarım

Kasım 2020’de işler değişti

Ma’nın Kasım 2020’de gruba ait finansal teknoloji şirketi Ant Group’un 37 milyar dolarlık rekor büyüklükte halka arzının eşiğindeyken Çinli bankacılık otoritelerini eleştirmesi sıkıntı yaratmıştı.

Pekin yönetimi eleştirilerin ardından Ant Group’un halka arzına ilişkin izni geri çekmiş ve Ma’nın e-ticaret şirketi Alibaba’ya rekabet kanununu ihlal ettiği gerekçesiyle tarihi cezalar kesmişti. Bu gelişmeler sonrası ortadan kaybolan Ma kimilerine göre sürgün, kimilerine göre de gönüllü ayrılma olarak tanımlanan 2.5 yıllık bu süreçte Hollanda, İspanya, Avustralya, Tayland ve Japonya’da sürdürebilir tarım ve teknolojileri konusunda faaliyet gösteren şirket ve üniversiteleri ziyaret ederken görülmüştü.

Daha sonra ülkesine dönen Ma doğduğu Hangzhou’da mart ayındaki bir okul ziyaretinde aralarında ChatGPT’nin de olduğu teknoloji konularında tartışmalara katılmış ve bir gün ilk mesleği olan öğretmenliğe dönmeyi planladığını söylemişti.