Ekonomide 14 Mayıs seçimleri sonrası geleneksel ortodoks politikalara geçilmesi sonrası Türkiye’ye bakış değişmeye başlamıştı. Türkiye’nin kredi notu 12 yıl aradan sonra ilk kez martta Fitch tarafından artırılmıştı. Fitch Ratings ise martta Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltirken, not görünümünü de ‘pozitif’e çevirmişti.
Bunu da mayısta Standard and Poor’s’un (S&P) yaptığı artırım izlemiş ve kredi notu ‘B’den ‘B+’ye çıkmıştı. Kredi derecelendirme kuruluşu not artışına ilişkin açıklamasında gelecek iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağını, cari açığın daralacağını, enflasyonun düşeceğini öngörmüştü.
Gözler altı ayda bir değerlendirme yapan bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s kararına çevrilmişti. Moody’s, ocaktaki değerlendirmede Türkiye’nin kredi notu görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çıkarmıştı.
İki seviye birden artış Türkiye için ilk
Temmuz değerlendirmesinde Moody’s, bir ilke imza atarak Türkiye’nin kredi notunu iki seviye birden yükseltti. Kuruluş Türkiye’nin kredi notunu en son 11 yıl önce artırmıştı.
‘Temel itici güç ortodoks para politikası kararlı geri dönüş’
Moody’s raporunda kredi notunun B1’e yükseltilmesinin temel itici gücünün yönetimdeki gelişmeler ile özellikle ortodoks para politikasına kararlı ve giderek daha iyi yerleşen geri dönüş olduğu belirtildi.
Bunun Türkiye’nin başlıca makroekonomik dengesizliklerinin azaltılması açısından ilk gözle görülür sonuçları verdiği belirtilen açıklama “Enflasyonun ve iç talebin ılımlı hale gelmesi başlaması, enflasyonist baskıların gelecek aylarda ve 2025’e doğru önemli ölçüde hafifleyeceğine dair bize daha fazla güven veriyor.” denildi.
Açıklamada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) para politikasının kredibilitesini hızla artırdığı ve bunun da Türk Lirası’na olan güvenin yeniden tesis edilmesine yardımcı olduğu belirtildi.
Ayrıca sıkı politika duruşunun Türkiye’nin yüksek dış kırılganlığını önemli ölçüde azalttığına işaret edilen açıklamada, pozitif görünümün yukarı yönlü risk dengesini yansıttığı söylendi.
‘Yatırım yapılabilir seviyeye daha var
‘Yatırım yapılabilir’ seviye gelmek için ise dört kademe daha yükseliş gerekiyor. Fitch ve S&P kuruluşlarının notlarının da bu seviyeye gelmesi için dört kademe artış gerekiyor.
Moody’s kredi notumuzu 2 kademe artırarak B1’e yükseltti, görünüm pozitif
Pozitif görünüm, devamının geleceği anlamı taşıyor https://t.co/412TP7iyKQ pic.twitter.com/6beMKO3aBo
— İris Cibre 🐦 (@iriscibre) July 19, 2024
Mehmet Şimşek: Programımıza duyulan güveni yansıtıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelişmenin ekonomi programına olan güveni yansıttığını söyledi: ”Moody’s kredi notumuzu ilk defa iki kademe artırdı! Uyguladığımız program sayesinde ülke kredi notumuzu 11 yıl sonra yükselten Moody’s görünümü pozitif olarak korudu. Ekonomideki dengelenme, azalan dış finansman ihtiyacı, artan uluslararası rezervler ve dezenflasyon süreci not artışında etkili oldu. Görünümün pozitif olarak korunması programımıza duyulan güveni yansıtırken potansiyel not artışlarına işaret ediyor. Ekonomimizin dayanıklılığını artıran kurala dayalı ve öngörülebilir politikalarımızı uygulamaya kararlılıkla devam edeceğiz.”