Ulaştırma Bakanlığı'nın hazırladığı yasa taslağına göre, motokuryeyle teslimatta ürünler için verilen '30 dakikada teslim' gibi süre taahhüdü ortadan kalkacak. Kuryeler alıcısına makul bir sürede ulaştırmakla yükümlü olacak.

Artan e-ticarete bağlı olarak trafikteki motor sayısı yükselirken birçok motokurye de trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Sadece 2022 yılında trafik kazalarında 58 kurye hayatını kaybederken, Ulaştırma Bakanlığı sayıları hızla artan kuryelerle ilgili yeni bir yasa taslağı hazırladı. NTV’nin haberine göre, taslakta en dikkat çeken ayrıntı “30 dakikada kapıda” gibi gönderim süreleriyle ilgili madde. Kuryeler teslim aldıkları gönderiyle ilgili taşıma taahhüdünde bulunamayacak. Alıcısına makul bir sürede ulaştırmakla yükümlü olacak.

İstanbul’daki motokuryelerin 200 bini kaçak

Yaş sınırı ve ekipman zorunluluğu

Taslakta kurye araçlarıyla ilgili de yenilik yer alıyor. Kurye teslimi için kaydedilecek motosikletler 10 yaşından, otomobiller 20 yaşından büyük olamayacak. Taslakta yer alan bir diğer önemli madde ise, kuryelerin reflektif yelekleri üzerinde artık “Kurye” ibaresi olmak zorunda.
Yetki belgesi sahipleri, çalıştırdıkları kuryelere koruyucu ekipman sağlamakla da yükümlü olacak.

Her ay 5 bin motosiklet sürücüsü kazaya karışıyor

Kurye Hakları Derneği tarafından hazırlanan son 2022 Motokurye Ölümleri Raporu’na göre, Türkiye’de 2022 yılının Kasım ayına kadar olan sürede toplam 295 bin 270 araç ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan kazaya karıştığı belirtilirken, bu araçların 143 bin 190’ını otomobiller, 54 bin 7’sini motosikletler  oluşturdu. Motosiklet kazalarının önemli bir bölümünün ise motokuryelerin oluşturduğuna dikkat çekilirken “Yani Türkiye’de her ay ortalama 5 bine yakın ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan motosiklet kazası
gerçekleşiyor” denildi. Rapora göre Türkiye’de 2022 yılında en az  58 kuryenin trafik kazalarında hayatını kaybettiği belirtilirken, motokuryelerin ölüm oranı özellikle 19-27 yaş aralığındaki üniversite öğrenimi yaşındaki gençlerde artıyor.

Motokuryeler için ‘Sipariş vermeyin’ kampanyası