Türk müteahhitleri savaş nedeniyle Rusya pazarında yaşanan kayıpları azaltmak için Suudi Arabistan yolunu tuttu. Ambargonun kalmasıyla bu pazarda hedef büyüten müteahhitler 3 trilyon dolarlık yatırımlardan pay almanın peşinde.

Rusya-Ukrayna savaşıyla en büyük pazarı olan Rusya’da kan kaybeden Türk müteahhitleri gözünü önümüzdeki dönemde 3 trilyon  dolarlık yatırım yapmaya hazırlanan Suudi Arabistan pazarına kaydırdı. 2020’de uygulanan ambargonun bu yıl itibarıyla kaldırılması müteahhitlerin pazara yönelmesini sağlarken, Rusya’da yaşanan kayıpların Suudi Arabistan’la kapatılması öngörülüyor. Türk şirketleri bu pazarda hedef büyütürken. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) üyeleri, Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail başkanlığındaki heyetle bir araya geldi. Bu kapsamda TMB, Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Al-Hogail başkanlığındaki Suudi heyeti, Ankara’da misafir etti.

Projelerde yer alma başvuruları başladı

TMB Başkanı Erdal Eren, Konuk Bakan Al-Hogail’in Türk müteahhitlerle bir araya gelmek istemesinin, bu alanda işbirliğinin daha da geliştirilmesi kararlılığının göstergesi olduğuna dikkati çekti. Müteahhitlerin, Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu kapsamındaki projelerde yer alma konusunda hazır ve istekli olduğunu belirten Eren, “Birçok firmamız ülkede faaliyet göstermek için gerekli kayıt işlemlerini tamamlayarak yeterlilik için başvuruda bulundu. Ülkede hayata geçirilmesi planlanan kentsel altyapı ve konut projelerinde yer alarak Suudi Arabistan’ın kalkınma programlarına katkıda bulunmaktan memnuniyet duyacağız” ifadesini kullandı.

Frenlenen kamu yatırımları da yurtdışına yönlendiriyor

Türkiye’de özellikle kamu yatırımlarında frenleme olduğu dönemde yurtdışındaki şartları daha fazla zorlamak gerektiğini belirten Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, “Yurtdışına daha fazla yönelmeyi bugüne kadar sağladık. Ancak en büyük pazarımız olan Rusya’da savaş var. Bu nedenle orada bir daralma var. Bundan dolayı Suudi Arabistan, Irak, Körfez ülkelerinde yatırım hamleleri konuşuluyor. Oralarda temaslarımızı yoğunlaştırdık. Son 6 ay içinde bu pazar yaptığımız ziyaretler ile bu potansiyeli realize etmeye çalışıyoruz. 2020’den beri ambargolar nedeniyle duran pazara gitme talebi var. Bu pazarla Rusya pazarında yaşanan kayıpların telafi edilmesi amaçlanıyor. Önümüzdeki yıllarda 3 trilyon dolarlık bir yatırım hamlesi planlıyor. Bizde bu pazardan pay almaya çalışacağız” dedi.

Körfez’e para arama ziyaretleri sıklaştı: Şimşek ve Erkan Suudi Arabistan yolcusu

Konut için 50 milyar dolar bütçe ayırdı

Bakan Al-Hogail de toplantıda yaptığı konuşmada, ülkesinin 2030 vizyonu kapsamında belediyelerle ilgili projeler için 100 milyar doları aşkın, konut projeleri için de yaklaşık 50 milyar dolar bütçe ayrıldığını kaydetti. Türk müteahhitlerin yetkinliklerini bildiklerine ve söz konusu projelerde daha fazla Türk firması görmek istediklerine işaret eden Hogail, söz konusu şirketlere gereken kolaylığın sağlanacağını bildirdi.

Suudi Arabistan’da 12.5 milyarlık iş yapıldı

Müteahhitlik firmalarınca 1972 yılından bugüne kadar yurt dışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında Rusya yüzde 20.4’lük payla ilk sırada yer aldı. Söz konusu ülkede bugüne kadar 97,.9 milyar dolarlık proje hayata geçirildi. Rusya’yı yüzde 10.6’lık payla Türkmenistan takip etti. Bu ülkede üstlenilen projelerin tutarı 50.8 milyar dolar oldu. Irak yüzde 6.9’luk pay ve üstlenilen 33.1 milyar dolarlık projeyle üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri, 30.2 milyar dolarlık projeyle Libya ve 27.9 milyar dolarlık projeyle Kazakistan izledi.

Sektörün daha fazla pay almak için odaklandığı Suudi Arabistan pazarı da yüzde 5.2’lik pay ve 25.1 milyar dolarlık proje bedeliyle öne çıktı. Katar’da bu dönemde 19.9 milyar dolarlık, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise 12.5 milyar dolarlık proje üstlenildi.

Ticaret hedefi 10 milyar dolara çıktı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Merkezi’nde düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin devlet başkanlarının gösterdiği istikamette her geçen gün güçlenerek geliştiğini söyledi. Bolat, “Nitekim 2022’de 6,5 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmimizin gerçek potansiyeli yansıtması ve daha da bütünleşmiş bir ekonomik ve ticari ilişkiye dönmesi konusunda 2023’te artan bir ivmeyle devam etmekte. İlk 6 ay itibarıyla 3,4 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmış durumdayız. Hedefimiz, karşılıklı ticareti kısa vadede 10 milyar, uzun vadede ise 30 milyar dolar seviyesine çıkarmak” diye konuştu.

Yurtdışında alınan iş miktarı

2020 16.2 milyar dolar
2021 30,7 milyar dolar
2023 19,1 milyar dolar
2023 Ocak-Haziran 7,5 milyar dolar

Salgın ve savaşın etkisi azaldı, Türk müteahhitler yurt dışından 5 ayda 6,5 milyar dolarlık iş aldı