18. GYODER Gayrimenkul Zirvesi bu yılki mottosunu ‘Şehrini vicdanla tamamla’ olarak belirledi. Zirvede konuşan GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Çözüm akılda değil, elinizi vicdana koyup yapmak lazım. Deprem bize vicdandan yoksun kalan aklın enkaz altında kaldığını gösterdi” dedi.

Akıl ve bilime uygun yapılmayan binaların depremden yıkılması nedeniyle müteahhitlerden kamuoyuna yeni çağrı geldi: “Akılla bir yere kadar geldik. Şimdi vicdanla yapma zamanı.”
18. GYODER Gayrimenkul Zirvesi’nde konuşan Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, İstanbul’da yapılacak yapılar için artık ne arsa, ne fonlama maliyeti kaldığına dikkat çekerek, “Sektörün önü tıkandı. Deprem riski toplumsal boyuta ulaştı. Sektörün dinamosu olarak biz de üzerimize düşeni yapacağız. Bizim misyonumuz depremi unutmamak ve unutturmamak. O yüzden geçen yıl zirvede ‘Rota yeniden oluşturuluyor’ mottosunu bu yıl ‘Şehrini vicdanla tamamla’ olarak belirledik” dedi.

GYODER’den 49 yıllığına yüzde 50 ucuz konut modeli

Çözüm akılda değil

Şehirlerde moral bozucu deneyimler yaşandığını, müteahhitler olarak kendilerinin de bunu değiştirmek için olduğunu belirten Kalyoncu, “Biz akıl ve bilgi ile buraya kadar buraya geldik. Fazla akıllı olduğumuzu düşündüğümüz için buraya geldik. Çözüm akılda değil, elinizi vicdana koyup yapmak lazım. Deprem bize vicdandan yoksun kalan aklın enkaz altında kaldığını gösterdi” dedi. Sadece teknoloji odaklı akıllı şehirlerin de ülkeyi bir yere götürmediğini söyleyen Kalyoncu şöyle konuştu: “Kaynaklarının adaletli paylaşıldığı, kültürle kesişimin olduğu, tabiatla bağın kesilmediği ve yaya olmanın bir ızdırap olmadığı, suyun elektriğin ve zamanın israf edilmediği vicdanlı şehirlere ihtiyacımız var.”

Depremin maliyeti 110 milyar dolar

Zirvede konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu da, Mehmet Kalyoncu’nun vicdanlı şehir açıklamasına yönelik açıklama yaptı. “Biz de şehirlerin kimlikli sağlıklı, teknolojik ve insan merkezli olsun istedik. Dolayısıyla yeni bir medeniyet kuracaksak bu perspektifi yakalamak zorundayız” dedi. Depremin ardından yapılan yıkım ve yapım çalışmalarının maliyetinin 110 milyar dolar civarında olduğunu belirtti. Kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Tuzcuoğlu, “Kentsel dönüşüm ile ilgili çalışma Meclis’te değerlendirilecek. Kentsel dönüşümde gündem olan tebligat konusunu da son derece kolaylaştıracağız” diye konuştu.

Adıyaman’a pozitif ayrımcılık istedi

Depremde ağır hasar alan Adıyaman’ın Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç da zirvede konuştu. “Adıyaman, yapı stoku, insan kaybı anlamında maalesef Hatay’dan daha kötü durumda. Büyük şehirlerin arasında biraz zayıf kaldığı için kentin maalesef bazı dezavantajları var. Bu yüzden Adıyaman’ın biraz daha pozitif ayrımcılığa ihtiyacı var” diyen Kılınç, “Kent merkezinde 30 bine yakın bağımsız bölüm ile ilgili çalışma var. Deprem konutlarını kısa sürede teslim edeceğiz. Ayrıca kiracıların mağduriyetini gidermek için de çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Yasa değişiyor: Şehir içindeki alanlar da ‘rezerv’ ilan edilip hak sahibinden alınabilir