ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI yeni yapay zeka ürünleri, Apple ortaklığı ve başta kurmayı planladığı veri merkezleri olmak üzere altyapı yatırımlarından büyük destek almayı hedefliyor. Geçen hafta sohbet robotu ChatGPT’yi 250 milyon kişi kullandı.

Dünyanın en değerli yapay zeka üreticisi OpenAI önümüzdeki yıl bir milyar kullanıcıya ulaşmayı hedeflerken büyümesinin bir sonraki aşamasını güçlendirmek için inşa edeceği kendi veri merkezlerine, Apple ile ortaklığına ve bir dizi yeni yapay zeka ürününe güveniyor.

Financial Times’ın haberine göre iki yıl önce piyasaya sürdüğü popüler ChatGPT sohbet robotunun haftalık aktif kullanıcı sayısı geçen hafta 250 milyona ulaşan San Francisco merkezli grup yapay zeka “aracıları,” kendi yapay zeka destekli arama motoru ve ChatGPT’nin Apple cihazlarıyla entegrasyonunu başlatarak daha da büyümeyi planlıyor.

Şirketin finans müdürü Sarah Friar Financial Times’a verdiği demeçte 2025’te milyonlara hizmet veren bir araştırma laboratuvarı haline geleceklerini belirterek böylelikle dünya çapında milyarlarca tüketiciye ulaşmayı umduklarını söyledi. Bu hedef dokuz yaşındaki start-up’ın kendisini küresel bir teknoloji devi olarak yeniden tanımladığı ve kurucusu ve CEO’su Sam Altman’ın “Zeka Çağı” olarak adlandırdığı bir döneme hazırlandığı sırada ortaya çıktı.

OpenAI ekim ayında 6 milyar dolar yatırım aldı

Friar ekim ayında Silikon Vadisi tarihinde bir start up için en yüksek değer olan 150 milyar dolar değerlemeyle 6 milyar dolardan çok yatırım toplayan OpenAI’nin hem öz sermaye hem de borç dahil olmak üzere “daha fazla para” toplamaya devam edeceğini söyledi.

Haziran ayında işe başladığından buyana 74 gün içinde bilançoya on milyarlarca dolar para  koyduklarını belirten Friar “Bu da benim ‘hey, ben de bir şeyler yapacağım’ deme şeklimdi” dedi. Friar’a göre OpenAI hızlı bir  bir büyüme aşamasında ve bunun için de yatırım yapmaya devam etmeli. Bu da masraflı bir iş. OpenAI’nin yeni strateji sorumlusu Chris Lehane şirket hedeflerine ulaşmak için ABD’nin orta batı ve güney batı bölgelerinde veri merkezi kümeleri inşa etmeye yatırıma hazırlanıyor.

Kendi yapay zeka altyapısını kurmaya yönelik bu hamle Google ve Amazon gibi büyük teknoloji rakiplerinin benzer stratejilerini takip ediyor. Lehane yapay zeka yarışında başarılı olmak için gereken kritik kaynakların “çipler, veri ve enerji” olduğunu söyledi. OpenAI Sam Altman’ın şirket yönetim kurulu tarafından görevden alınmasından ve ardından geçen yılın Kasım ayında CEO’luk görevine yeniden getirilmesinden bu yana geçen 12 ayda hızlı bir dönüşüm geçirdi.

İlk finans ve ürün liderlerini göreve getirdi, personel sayısını beş kat artırarak 2.000’den fazla kişiye çıkardı ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluştan kâr amacı güden bir iş modeline karmaşık bir geçişi tetikledi. OpenAI’ın araştırma ve güvenlik ekiplerinde bu yıl üç kurucu ortağı ve Ilya Sutskever ve Mira Murati gibi yüksek profilli teknik liderler de dahil olmak üzere önemli yöneticilerini kaybetmesi yeni mühendisleri işe almasını ve  ve yeni liderlerin ortaya çıkmasını sağladı.

 Yeni ekibin çoğu tüketici ürünleri oluşturma ve bunlardan para kazanma konusunda uzman. Bu durum uzun vadeli bir araştırma vizyonu ve artan maliyetlerden kısa vadede daha fazla gelir yaratacak ürünler geliştirmek gibi ikili bir odaklanmaya neden oldu.

Grubun mali durumu hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre OpenAI yılda 5 milyar doların üzerinde harcama yapıyor ve yapay zeka modelleri oluşturmayla ilgili maliyetler nedeniyle “başa baş noktasına yaklaşamıyor.” Yeni işe alınanlardan OpenAI’nin insanlardan daha üstün bilişsel yeteneklere sahip yapay genel zeka oluşturma ve dağıtma “misyonu” tarafından yönlendirilmeye devam etmeleriyle birlikte yakın vadede ürün yaratmaları bekleniyor.

OpenAI’e geçen yıl Meta’dan gelen mühendislik bölümü başkan yardımcısı Srinivas Narayanan “Son birkaç yılda, artık insanlar için gerçekten yararlı olan ürünlere dönüştürülebilen zeka kalitesinde büyük bir dönüm noktasına ulaştık.  Ben de bu yüzden buradayım” diyor.

2025 yapay zeka ajanları için önemli bir yıl olacak

Friar’a göre yapay zeka ajanlarının (bilgi toplamadan rezervasyon yapmaya veya ürün satın almaya kadar web’deki görevleri yerine getirmeye yardımcı olan sohbet robotu benzeri asistanlar) piyasaya sürülmesi 2025 için önemli bir odak noktası olacak. “Aracılık yılın kelimesi olmalı. Bu bir araştırmacı, benim gibi çalışan anneler için bir yardımcı asistan olabilir. 2025 yılında insanlara günlük yaşamlarında yardımcı olan ilk çok başarılı ajanların kullanıldığını göreceğiz” diyor Friar.

Google, Anthropic ve OpenAI’nin en büyük destekçisi Microsoft gibi rakipler önümüzdeki yıl içinde kendi yapay zeka ajanlarını piyasaya sürme niyetlerinin sinyallerini verdi. ABD’de geçen ay Apple marka cihazlarda kullanılmaya başlanan ChatGPT’nin önümüzdeki dönemde Apple’ın milyarlarca cihazına girmesi kullanıcı sayısında beklenen büyük sıçramanın en büyük nedeni olacak. OpenAI’nin adının açıklanmasını istemeyen önemli risk sermayesi yatırımcılarından biri, bu ortaklık sayesinde 1 milyar kullanıcı hedefine hızla ulaşılabileceğini belirtti.

OpenAI’ın bugün pazarlama harcaması yapmadan birkaç yüz milyona aktif kullanıcıya ulaşmış durumda olduğunu söyleyen yatırımcı “Apple’ın dünya çapında 2 milyar iPhone’u var ve yeni bir yapay zekalı telefon çıkarmak istiyor. Ceplerinde ChatGPT olan 1 milyar kullanıcıya ulaşmanın yolu o kadar da uzak değil. Bu eşiğe ulaşırsanız, Google ve Facebook ile de rekabet edersiniz” diyor.

Bu arada OpenAI’nin giderek karmaşıklaşan siyasi ortamda da yol alması gerekecek. Clinton döneminde Beyaz Saray’da görev yapmış deneyimli bir siyasi stratejist olan Lehane’nin yeni Başkan Donald Trump’ın yakın danışmanı ve kendi yapay zeka şirketi xAI’yi yöneten ve federal yapay zeka politikasının şekillendirilmesine yardımcı olması beklenen OpenAI’nin eski kurucu ortağı Elon Musk ile mücadele etmesi gerekecek. Musk kısa süre önce OpenAI ve destekçisi Microsoft aleyhine dava açıp Altman’ı “Shakespeare boyutlarında hile yapmakla” suçlamış ve Microsoft ile olan ticari ortaklığını geçersiz kılmaya çalışmıştı.

Yapay zeka alanında yeni kamu-özel ortaklıkları geliştirilmesi şart

Chris Lehane FT’ye “[Musk’ın] şu anda çok güçlü olduğu açık. Bence bu konuda düşünmemiz gereken şey, kontrol edebildiğimiz şeyleri kontrol etmemizdir” diyor. Ancak Musk ile kamuoyu önündeki çatışmaya rağmen OpenAI ve Trump ekibinin yapay zekanın ulusal güvenlik ve ekonomik rekabetçilikteki rolü konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Lehane, OpenAI’nin teknolojinin Çin liderliğindeki bir versiyonuna göre ABD liderliğindeki “demokratik” yapay zekayı geniş ölçekte inşasında öncülük etmesini istiyor ve  “Hem kampanya sırasında hem de sonrasında geçiş ekibiyle konuşmalar yaptık” diyor.

“Bu yönetim ABD öncülüğündeki yapay zekanın Çin liderliğindeki yapay zekaya üstün gelmesi gerektiğinden bahsetti. Ve eğer ABD hükümeti olarak bunun gerçekleşmesini istiyorsanız . . o zaman OpenAI’nin bu konuşmanın ortasında yer alması gerekecek” diyen Lehane önümüzdeki birkaç yılın teknolojinin toplumların uyum sağlamakta zorlanacağı bir hızda geliştiği bir dönem olan küresel, tarihi bir geçişin habercisi olacağına inanıyor. Lehane hükümetlerin teknolojiyi ve faydalarını adil bir şekilde dağıtmak için elektrik dağıtım hizmetleri modeline benzer şekilde yapay zeka alanında yeni kamu-özel ortaklıkları geliştirmeleri gerekeceğini de sözlerine ekliyor.

Sam Altman çağımızı “Zekâ Çağı” diye tanımlamaya kalkmış; buna şiddetle itiraz etmeliyiz! Peki neden? 

Harari’den Neksus: Ya yapay zeka çok hızlı yalan bilgi üretip yayarsa