PepsiCo Türkiye, Manisa fabrikasında hayata geçirdiği biyometanizasyon tesisi ile organik atıklardan biyometan üreterek Türkiye’de ve PepsiCo’nun küresel yapılanması içinde bir ilke imza attı. Yılda 300 bin dolarlık tasarruf sağlaması planlanan biyometanizasyon tesisi Türkiye’de sürdürülebilirlik anlamında yeni regülasyon düzenlemelerine, dünyada da yenilenebilir enerji konusunda PepsiCo’nun üretim yaptığı diğer 199 ülkeye örnek olurken, Portekiz projeyi gerçekleştirmek için harekete geçti bile. Projenin İngiltere ve Almanya’da da konuşulduğu, dolayısıyla dünyanın farklı ülkelerindeki birçok tesiste uygulanması öngörülüyor. PepsiCo Türkiye’nin 50 kişilik araştırma-geliştirme (Ar-Ge) ekibi, geliştirdiği projelerden her yıl 50-60’ını yurtdışına ihraç ediyor.
350 milyon TL yatırım yapıldı
Projeyle yıllık 10 bin ton organik atıktan elde edilecek biyometan gazıyla PepsiCo Manisa fabrikasının doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’u karşılanırken, yıllık 1237 ton sera gazı emisyonu azaltımı sağlanıyor. PepsiCo Türkiye yeni projesiyle, 250 milyon TL’si güneş enerji panelleri ve 100 milyon TL’si ise biyometanizasyon tesisi olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına 350 milyon TL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirdi.
Biyometanizasyon tesisinin açılışı 3 Kasım Cuma günü PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen’in sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç, Manisa Vali Yardımcısı Erhan Günay, Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Metin Memiş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkan Vekili Bilal Düzgün, Manisa İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Manisa OSB yöneticileri, askeri ve mülki erkan ve bölgedeki firmalardan çok sayıda çalışanın katılımıyla gerçekleştirildi.
’55 bin ağaç kadar emisyonu azaltacak’
3 Kasım Cuma günü gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, projeyi sıfır emisyon ve sıfır atık hedefine katkı sağlamak amacıyla, üretimden gelen organik atıklardan yine üretimde kullanılan doğalgaza ikame olarak biyometan
üretimi sağlamak için hayata geçirdiklerini belirterek şunları söyledi:
“PepsiCo olarak diğer fabrikalarımızda da kojenerasyon tesislerimiz var ve organik atıklardan elektrik üretiyoruz. Bu projemizde ise Manisa fabrikamızda elektrik değil doğalgaza emsal biyometan üretecek ileri teknoloji ve mühendislik içeren bir sistemi ilk kez uyguladık.
Böylece organik atıklarımızdan yüzde 99 saflıkta biyometan gazı ürettik. Bu işlem sayesinde ürettiğimiz biyometanı üretim hatlarımızda doğalgazın yerine yakıt olarak kullanılabiliyoruz. Türkiye’de ve PepsiCo ekosisteminde bir ilk olan projenin ülkemizde ve dünyada diğer şirketlere de ilham vereceğine inanıyoruz. Tesisimizde ilk aşamada organik olarak patates, cips, nişasta, yağ, arıtma çamurları ve benzeri parçalanabilir atıklar 25-30 günlük bir süre içinde anaerobik çürütme metoduyla, bir başka ifadeyle oksijensiz ortamda fermente edilerek biyogaza dönüştürülüyor. Sonrasında tesisin en önemli bileşeni olan metajen ünitesinde biyogaz bir dizi saflaştırma işlemine
tabi tutuluyor ve bunun sonucunda biyogaz yüzde 99 saflıkta biyometana dönüştürülüyor. Yapılan bu yatırımla yıllık yaklaşık 10.000 ton organik atıktan yılda yaklaşık 1.2 milyon Nm3 biyometan gazı üretilebilecek. Doğalgazın saf hali, sıvı doğal gaz denebilecek biyometan üretimi ile Manisa fabrikamızın doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’u karşılanacak. Yıllık ortalama 1237 ton sera gazı emisyonu azaltımı yapılabilecek. Bir başka ifadeyle yaklaşık olarak 55 bin ağaç ile temizlenebilen 566.000 m3 doğalgaz tüketimi kaynaklı sera gazı emisyonuna karşılık gelen bir emisyon azaltımı sağlanacak.”
‘Farklı şirketlerin atıklarını da alacağız’
Farklı şirketlerin atıklarını da tesiste değerlendirmeyi planladıklarını dile getiren Evrim Şen, “Bu projeyi daha da ileri taşımayı, iş birliği yapacağımız diğer şirketlerden alacağımız atık ile üreteceğimiz biyometan ile Manisa fabrikamızda tükettiğimiz doğal gazın büyük bir kısmını karşılamayı amaçlıyoruz. Dışarıdan atık almak için bakanlığa başvurduk. Fizibilite yapılıyor. Çevresel izinleri bekliyoruz. Manisa
fabrikamızın yakınındaki diğer fabrikalarla görüşmeye başladık. Endüstriyel simbiyoz ile iş birlikleri geliştireceğiz. Başkasının atığı bizim hammaddemiz olacak. Dolayısıyla projenin hem çevremize hem de döngüsel ekonomiye katkı sağlamasını bekliyoruz. Planımız, gerekli izinler çıktıktan sonra 2024’te endüstriyel simbiyoz ile biyometan üretmeye başlamak. Böylece tükettiğimiz doğalgazın yüzde 40’ını aşan kısmını bu yolla karşılayabileceğiz” dedi.
‘İkinci yatırım yüzyılında açılışını yaptığımız ilk yatırım’
Açılışa katılan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç da yaptığı konuşmada son 20 yılda ülkemizin sunduğu güven ve istikrar ortamı sayesinde uluslararası doğrudan yatırımlarının büyük bir atılım yaptığını, bu süre zarfında Türkiye’ye 250 milyar dolar mertebesinde yatırım geldiğini, bu yatırımlar içinde enerji sektörünün başat bir rol oynadığına dikkat çekti.
Biyometanizasyonun sürdürülebilir bir gelecek için en önemli değer olduğuna, bu çerçevede açılışı yapılan biyometanizasyon tesisinin farkındalığı artırmak suretiyle ülkemizin yeşil dönüşümüne, cari açığının azaltılmasına ve 2053 net sıfır emisyon hedefine önemli bir katkı sağlayacağını belirten Kılınç, tesisin Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında yani yatırım yüzyılında ofis olarak açılışını yaptıkları ilk yatırım olduğunu ve bu yatırımın açılışına şahitlik ettikleri için de büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
Manisa fabrikası ilklerin öncüsü
Sürdürülebilirlik odaklı birçok yatırım yapılan Manisa fabrikasında 2018’den bu yana enerji kullanımı yüzde 17, su kullanımı ise yüzde 40 azaltılmış durumda. PepsiCo’nun diğer fabrikalarında olduğu gibi Manisa’da da yüzde 100 yenilenebilir elektrik kullanılırken tüketimin yüzde 50’si kurulan güneş enerjisi panellerinden karşılanıyor.
Yenilenebilir enerjiye yaptığı yatırımlarla, PepsiCo içerisinde tüm dünyada yüzde 100 yenilenebilir elektrik hedefine ulaşan ilk şirketlerden biri olan PepsiCo Türkiye, yiyecek fabrikalarındaki organik atık işleme tesisleri aracılığıyla elektrik ihtiyacının yüzde 35’ini karşılıyor. Elektrik ihtiyacının geri kalan kısmını ise solar panellerden ve yenilenebilir elektrik tedariki sağlayan
şirketlerden temin ediyor.