İran’ın İsrail’e füze saldırısı ve İsrail’in misilleme tehdidi yatırımcıların endişesini artırdı. Hisseler düşerken yatırımcılar altın ve Hazine bonosu gibi güvenli liman varlıklara yöneldi. Korku endeksi VIX üç haftanın en yüksek seviyesine yükseldi

Dün akşam İran’ın İsrail’e füze saldırısı ve İsrail’in misilleme tehdidiyle Orta Doğu’da tırmanan gerilim yatırımcı güvenini olumsuz etkileyerek riskli varlıklar üstündeki endişeleri artırdı. Yatırımcılar yüksek değerdeki ABD borsası dahil riskli varlıkların daha da kötüleşen bir durumda nasıl tepki vereceği kaygılarıyla Hazine bonosu ve altın gibi güvenli varlıklara yöneldi.

Cboe Volatilite Endeksi (VIX) salı günü 20,73 ile üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı, daha sonra 19,25’e geriledi. Uzmanlar korku endeksi olarak da bilinen VIX’in, 20’nin altında kalmaya devam etmesinin piyasanın henüz tam anlamıyla bir askeri senaryo öngörmediğini gösterdiğini belirtti.  Başka bir deyişle endeks kritik sınırın çevresinde dolaşmaya devam ediyor.

S&P 500 endeksi dün yüzde 1,4’e kadar düşse de, günü yüzde 0,9 kayıpla kapattı. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 2,3’e kadar düştükten sonra yüzde 1,5’lik bir kayıpla günü tamamladı.

Jeopolitik risklerin artması sonrasında altının ons fiyatı dün yüzde 1,1 değer kazanırken şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,54 altında 2,649 dolardan işlem görüyor. Gram altın da dünkü rekor seviyenin ardından yüzde 0,56 düşüşle 2,613 TL’den alıcı buluyor.

Döviz kurları ise yatay seyrini sürdürüyor: Dolar 34,22, euro 37,91 TL’den işlem görüyor.

Borsa güne düşüşle başladı

Dün füze saldırısı olacağı haberiyle günü yüzde 3,25 değer kaybederek 9.351,22 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi güne önceki kapanışa göre 30,75 puan ve yüzde 0,33 düşüşle 9.320,46 puandan başladı.

Bankacılık endeksi yüzde 0,27, holding endeksi yüzde 0,31 değer kaybetti. Sektör endekslerinin sigorta hariç tümü kaybettirirken en çok gerileyen yüzde 1,33 ile turizm oldu. Sigorta endeksi güne yatay seyirle başladı.

Petrol fiyatları yükseliyor

Brent petrolün fiyatı salı günü İran saldırısının ardından kısa süreliğine yüzde 5’ten fazla yükseldikten sonra varil başına 74,5 dolar seviyesinden işlem görürken ABD ham petrolü 71 dolara yakın seyrediyor. Ham petrolün yükselişi Orta Doğu’nun küresel tedarikin yaklaşık üçte birini oluşturması göz önüne alındığında yatırımcıların dünyanın en önemli emtiasına yenilenmiş bir risk primi fiyatlandırmasını yansıtıyor.

Savaş ‘güvenli liman’ altına talebi artırdı, borsada sert düşüş