Petrol fiyatları perşembe günü Suudi Arabistan'ın üretim artışına hazırlanması haberiyle düşüşe geçti. Brent petrolün varili 70,83 dolara gerilerken Türkiye'de motorine 27 Eylül'den geçerli olmak üzere 90 kuruş zam geldi. 

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan’ın varil başına 100 dolarlık gayri resmi fiyat hedefini terk edeceği ve üretimi artıracağı haberinin ardından piyasalar baskı altına girdi. Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 2,85 düşüşle varil başına 70,83 dolara gerilerken ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü yüzde 2,8 düşüşle varil başına 67,73 dolara indi. Suudi Arabistan’ın üretim artışı planı fiyatlardaki bu gerilemenin temel nedeni olarak gösteriliyor. Bu arada Orta Doğu’da devam eden gerilim de piyasalar üzerinde etkili oluyor.

Petrol fiyatları ABD’deki güçlü yakıt talebi ve düşen stoklar nedeniyle kısa süreli bir artış yaşadı. Ancak özellikle Çin’deki küresel talep beklentilerine ilişkin endişeler fiyatların yeniden düşmesine yol açtı. IG piyasa analisti Tony Sycamore Çin’de ek mali teşviklerin gerekli olabileceğini belirtti. Libya petrolünün piyasaya geri dönme işaretleri de fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu. Libya’nın doğu ve batısından temsilciler merkez bankası başkanının atanma süreci üzerinde anlaşarak ülkenin petrol gelirleri üzerindeki kontrol krizini çözmeye yönelik bir adım attı.

Motorine 90 kuruş zam

Dünyada bu gelişmeler yaşanırken yurt içinde motorin grubuna 27 Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere 90 kuruş zam geldi. Benzin grubunda fiyat değişikliği öngörülmüyor. İstanbul’da benzin 42,60-42,72 TL, motorin 41,68-41,75 TL’den satılıyor.

Benzine yüzde 2,89 zam