Goldman Sachs perakende satışları ve işsizlik maaşı verilerinin ardından ABD'de 2025'te resesyon olasılığını yüzde 20'ye düşürdü. Böylece 5 Ağustos'taki "kara pazartesi"nin ardından toparlanmaya çalışan piyasalar için bir umut ışığı doğdu.

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs ABD ekonomisine ilişkin resesyon tahmininde değişikliğe gitti. Goldman Sachs ekonomistleri perakende satışları ve işsizlik maaşı başvuruları verilerine dayanarak önümüzdeki yıl ABD’de resesyon olasılığını yüzde 25’ten yüzde 20’ye düşürdü. Böylece resesyon beklentilerinin artmasıyla 5 Ağustos’ta yaşanan “kara pazartesi”nin ardından toparlanmaya çalışan piyasalar için bir umut ışığı daha doğdu.

Bloomberg’in haberine göre Goldman ekonomistleri cumartesi günü müşterilerine sundukları raporda “6 Eylül’de yayınlanması planlanan ağustos istihdam raporunun makul düzeyde iyi görünmesi durumunda, resesyon olasılığımızı muhtemelen yaklaşık bir yıldır bulunduğu yüzde 15’e düşürebiliriz” ifadelerine yer verdi.

Veriler de resesyon ihtimalini azalttı

ABD’de perakende satışlar temmuz ayında 2023’ün başından bu yana en fazla artışı kaydetti. Ayrıca işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta temmuz ayının başından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Goldman ekonomistleri ayrıca ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylül ayındaki toplantıda politika faizini 25 baz puan düşüreceğinden daha emin hale geldiklerini belirtti. Ekonomistler 6 Eylül’de bir başka olumsuz istihdam sürprizinin yine de 50 baz puanlık bir hareketi tetikleyebileceğini kaydetti.

Küresel piyasalar resesyon endişelerinin azalmasıyla pozitif seyrediyor

Mark Mobius’tan ‘kara pazartesi’ uyarısı: Portföyünüzün yüzde 20’sini nakitte tutun

Piyasalarda “Kara pazartesi”: TL yüzde 11 düştü, borsa üç aylık kazancını kaybetti