ABD'li Mars 29 milyar doların üstünde bir fiyata Pringles ve Pop-Tarts üreticisi Kellanova'yı satın alıyor. Mars 83,50 dolar hisse başı ödeme yapacak. Ancak bu dev birleşmenin antitröst engellerle karşılaşabileceği belirtiliyor.

ABD’li gıda devi Mars, Pringles ve Pop-Tarts üreticisi Kellanova’yı 29 milyar dolardan fazla bir değerleme ile satın almak için anlaşmaya vardı. Anlaşma yılın en büyüklerinden biri olmasıyla dikkat çekiyor. M&M’s, Snickers ve Skittles gibi ürünleriyle tanınan ABD’li Mars, Kellanova’nın her bir hissesi için 83,50 dolar ödemeyi planlıyor. Tamamı nakit olan bu anlaşmanın yakın zaman içinde duyurulması bekleniyor. Mars şirketin 6 milyar dolarlık net borcunu da üstlenecek.

Mars’ın ödemeyi teklif ettiği fiyat özellikle sağlıklı beslenmeye dikkat eden müşteriler arasında gözden düşmüş ürünler üreten bir şirket için tüketici sektöründe alışılmadık. Kellanova şimdiye kadar ABD tüketici harcamalarındaki yavaşlamayı başarıyla yönetmiş ve en son kazançlarıyla beklentileri aştıktan sonra yıl sonu satış tahminlerini yükseltmişti.

Aynı zamanda Cheez-It, Rice Krispies Treats ve Eggo gibi ürünleri de üreten ve 2023 yılında Kellogg’un kahvaltılık gevrekler ve atıştırmalıklar işlerini ayırmasıyla kurulan Kellanova son zamanlarda satış tahminlerini artırdı. Dünyanın en büyük aile şirketlerinden biri olan Mars yıllık 50 milyar doları aşan satışlara ve 150 binden fazla çalışanı olan bir iş gücüne sahip.

Mars’ın Pringles hamlesi düzenleyici engele takılabilir

Anlaşma rekabet gözlemcilerinin radarına takılabilir. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından atanan gözlemciler ABD’de büyük birleşmeler ve satın almalarla agresif bir şekilde mücadele ediyor. Dolayısıyla bu anlaşma da antitröst engellerle karşılaşabilir.

Son birkaç yılda anlaşma yapma hızı keskin bir şekilde yavaşlamıştı. Ancak son aylarda tekrar canlanmaya başladı. Mars’ın Kellanova’yı satın almasının onaylanması halinde sektörde yeni bir anlaşma dalgasını başlatması muhtemel.