Rekabet Kurulu, bağlama ve kendini kayırma davranışlarıyla ilgili Google hakkında açtığı ön araştırmayı sonuçlandırdı. Yapılan ön araştırmada bulguları ciddi ve yeterli bularak Google ekonomik bütünlüğü hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Açılan soruşturma, hakim durumdaki teknoloji şirketlerinin, rekabet hukukunda yeni yeni gelişen ihlal iddialarından “bağlama” ve “kendini kayırma” iddialarına dayanıyor.
Rekabet Kurulu’nun açıklamasında Google ekonomik bütünlüğünün çevrimiçi görüntülü reklamcılık ve reklam teknolojileri hizmetleri faaliyetlerine ilişkin bağlama ve kendini kayırma davranışıyla, Rekabet Kanunu’nun 6’ncı maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle yürütülen ön araştırma karara bağlandı. Kanunun 6’ncı maddesi, hakim durum un kötüye kullanılmasını yasaklıyor.
Ön araştırma bilgi, belge ve tespitlerin müzakeresinde, bulguların ciddi ve yeterli ulunduğuna değinilen açıklamada, “4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak; Alphabet Inc., Google LLC, Google International LLC, Google Ireland Limited ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti.den oluşan ekonomik bütünlük hakkında soruşturma açılmasına, 23-23/432-M sayı ile karar verdi” ifadeleri kullanıldı.
Bugüne kadar toplam 591 milyon 354 bin lira kesti
Rekabet Kurulu, arama ve turizm sorgulamalarında kendini öne çıkartmakla suçlanan Google hakkında 2020 ve 2021 yıllarında da soruşturma başlatmıştı. Kuruluşa 14 Şubat 2020’de çevrimiçi pazardaki faaliyetleri zorlaştırmaktan 98 milyon 354 bin lira, Adwords reklamları nedeniyle 197 milyon TL, 15 Nisan 2021’de ise 296 milyon TL ceza kesilmişti.
Yeni nesil rekabet ihlalleri
Rekabet Kurulu, son dönemde teknoloji şirketlerinin hakim durumlarıyla ilgili uluslararası alanda alınan kararların bir benzeri kapsamında soruşturma açtı. Hakim durumda olan teknoloji şirketlerinin doğrudan ya da dolaylı olarak bir hizmetin kullanımını başka bir hizmetin kullanımı şartı uygulaması “bağlama” olarak tanımlanıyor.
Rekabet Kurumu’nun ön araştırmasında da Google şirketinin kendisine ait YouTube platformunda reklam yayınlayabilmeyi, yalnızca kendi reklam teknolojisini kullanma şartına bağlaması “bağlama” teorisine uygun olarak rekabet ihlali iddiasına konu edildi.
Kendini kayırma uygulaması yönünden ise Google tüm aşamalarında büyük oranda etkili olduğu çevrim için görüntülü reklam teknolojisin tedarik zincirinde, üçüncü taraf reklam teknolojisi kullanan şirketlere karşı kendi teknolojisini avantajlı konuma getirerek hakim durumu kötüye kullandığı iddiası konu edildi.