Çinli BYD'nin Manisa'ya 1 milyar dolarlık fabrika kuracağını açıklamasının ardından Chery de yatırım düğmesine bastı. Reuters'a konuşan Türk yetkili Chery'nin Türkiye ile yürüttüğü yatırım müzakerelerinin son aşamaya geçtiğini söyledi.

Çinli BYD’nin Manisa’da 1 milyar dolarlık yatırımla fabrika kuracağını açıklamasının ardından Çinli otomobil üreticisi Chery’nin Türkiye’de yapmayı planladığı yatırımda da yeni gelişmeler var. Reuters’a konuşan bir Türk yetkili Chery’nin Türkiye’de kuracağı araç fabrikasıyla ilgili görüşmelerde son aşamaya gelindiğini belirtti.

Yetkili Chery’nin ne büyüklükte bir yatırım yapacağı veya hangi ürünlerin üretileceği konusunda bilgi vermemekle birlikte şirketin Türkiye’de yatırım yapma konusunda ciddi adımlar attığını vurguladı.

Hali hazırda yıllık iki milyon ticari ve binek araç üretim kapasitesiyle Avrupa’nın önde gelen üretim üslerinden biri olan Türkiye bir süredir Çinli otomobil üreticileriyle yatırım görüşmeleri yürütüyor. Temmuz ayında bir başka Çinli otomotiv devi BYD, Türkiye’de 1 milyar dolar yatırım ile yıllık 150 bin araç kapasiteli bir fabrika kuracağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Chery International Başkanı Zhang Guibing’i 28 Eylül’de Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde kabul etmişti. Basına kapalı gerçekleşen kabulde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da hazır bulunmuştu. Guibing daha sonra Yatırım Danışma Konseyi’nin toplantısına da katılmıştı.

Chery International Başkanı Zhang Guibing’in hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sanayi Bakanı Fatih Kacır ile görüşmesi Chery’nin Türkiye’ye olan ilgisini bir kez daha gözler önüne serdi. Çinli otomobil üreticilerinin yurt dışı yatırımlarını artırma arayışında oldukları bu dönemde Türkiye’nin bölgedeki stratejik önemi dikkat çekiyor.

Çin’in elektrikli otomobil üreticilerine yönelik “teknolojilerinin yurt içinde kalması” çağrısına rağmen Türkiye’ye yapılan yatırımların sorunsuz devam ettiği bildirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı BYD ve Chery gibi büyük üreticilerle yürütülen fabrika yatırım görüşmelerinde aksaklık beklenmediğini açıkladı.

Erdoğan’dan piyasaya ve siyasete birer mesaj var: Enflasyon kontrol altında, 3.5 yıl seçim yok

Otomotivcilerin BYD endişesi: Umarız çoğu ihracata gider

 

Ek vergi Çinli BYD’yi Türkiye’ye çekti: 1 milyar dolarlık fabrika kuruyor