Rusya Anadolu Efes'in yüzde 50 hissesine sahip olduğu pazar lideri AB InBev Efes BV'nin Belçikalı ortağa ait yüzde 50 hissesini devralmasına izin vermedi. AB InBev Efes BV yüzde 30'dan fazla pay ile Rusya pazarının en büyük bira üreticisi.

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin Anadolu Efes’in dünyanın en büyük bira üreticisi Belçikalı InBev ile Rusya’da yüzde 50 eşit ortak olduğu AB InBev Efes BV’in tek sahibi olmasına izin vermedi. Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada Anheuser Busch InBev SA/NV’in Rusya’daki iştiraki AB InBev Efes BV’deki kontrol gücü olmayan  paylarının Anadolu Efes’in yüzde 100 iştiraki olan Efes Breweries International BV tarafından satın alınması işleminin onaylanmadığını duyurdu. Açıklamada şu bilgiler verildi:

“Nisan 2022 tarihli özel durum açıklamamızda Anheuser Busch InBev SA/NV (“AB InBev”)’in, AB InBev Efes BV’deki kontrol gücü olmayan paylarının Şirketimizin yüzde 100 iştiraki olan Efes Breweries International BV (EBI) tarafından satın alınmasına ilişkin olarak Şirketimiz ile AB InBev arasında aktif görüşmelere başlandığı kamuya duyurulmuştu. Ardından, tarafların EBI’nin AB InBev Efes BV’deki AB InBev’in kontrol dışı hisselerini satın alması konusunda anlaşmaya vardığı duyurulmuştur. Diğer yandan satın alım işlemi ilgili ülkelerdeki mercilerin verecekleri onaylara tabi olduğu duyurulmuş ve yasal süreç 19 Aralık 2023 tarihinde başlatılmıştı.

Rus düzenleyici otoriteler tarafından Şirketimize 7 Ağustos 2024 tarihinde yapılan bildirime göre, işlemin mevcut yapısı onaylanmamıştır. Bunun sonucunda, Anadolu Efes ve AB InBev otoritelerin kararını gözden geçirmektedir. Konu ile ilgili gelişmeler usulüne uygun şekilde duyurulacaktır.”

Belçikalı bira devi Anadolu Efes’in yüzde 24 ortağı

Dünyanın en büyük bira üreticisi olan AB Inbev 2016 yılında satın aldığı yüzde 24 hisse ile Anadolu Efes’in en büyük ortakları arasına girdi. Ardından 2018 yılında iki şirket Rusya ve Ukrayna operasyonlarını kurdukları AB InBev Efes BV adlı çatı şirketi altında topladılar. Ürün gamında Stary Melnik (İhtiyar Değirmenci) gibi ülkenin en çok sevilen birasını bulunduran AB InBev Efes BV şu an yüzde 30’dan fazla pazar payıyla ülkenin en büyük bira üreticisi.

Uzmanlara göre AB InBev Efes BV’nin Rusya’daki tüm faaliyetlerinin değeri 1,1-1,3 milyar dolar. Şirketin 11 fabrikası ve üç maltlama kompleksi bulunuyor. 2023’teki cirosu yüzde 11,4 artarak 108,6 milyar rubleye (1 milyar 250 milyon dolar), net kâlr ise 12,3 milyar (123 milyon dolar) rubleye yükseldi.

Rusya’da pazar lideri

AB Inbev Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra ülkedeki faaliyetlerini durdurma kararı alan üç bira üreticisinden hisselerini devretmeyen tek şirketti. Rusya’daki yabancı bira üreticilerinden Carlsberg Group Mart 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonlarının ardından ülkeyi tamamen terk etme niyetini açıklamıştı ve bu süreçte üretime yönelik yatırımları durdurmuştu.

Carlsberg Group Haziran 2023’te “Baltika” markasının alıcı bulduğunu duyurdu; ancak Temmuz 2023’te “Baltika” Rus mülkiyetine geçerek devletin geçici yönetimine devredildi. Ağustos 2023’te ise Hollandalı Heineken Rusya’daki yedi bira fabrikasını 1 euro karşılığında Arnest Group’a sattı. Arnest Group Heineken’in Rusya’daki operasyonları için yaklaşık 11,5-12 milyar ruble borç üstlendi.

Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya ABD’de 127 yıllık bira markasını satın aldı

Marmara Bira ve girişimcilik dersi