YouTube’daki Rus kurumları ve kişilere ait kanalları kaldırdığı için Rusya’da Google’a mahkemeler tarafından verilen para cezaları 20 desilyon doları geçti. Yani 105 trilyon dolar ekonomik değer üreten tüm dünya bir araya gelse bu cezayı ödeyemeyecek

Rus haber ajansı TASS’a konuşan hukuk uzmanı İvan Morozov ülkede Google’a YouTube’daki bazı kanalları kaldırdığı gerekçesiyle idari para cezası verildiğini söyledi. Söz konusu para cezalarının dokuz ay içinde ödenmemesi halinde miktarın her gün iki katına çıktığına işaret eden Morozov “Mahkeme bu cezayı iptal edemez ve Google da kararı uygulamadığı için para cezası her gün iki kat artmak mecburiyetinde” dedi. Rus RBK gazetesine konuşan, Google aleyhine dava sürecini yürüten ismi verilmeyen bir avukat da Google’ın 17 Rus televizyon kanalına mahkeme kararı neticesinde ödemesi gereken tazminat tutarının 20 desilyon doları aştığını belirtti.

Desilyon, o kadar çok basamaklı bir sayı ki, yan yana sıfırlarını yazmak anlamsız, o yüzden matematikçiler 10 üzeri 33 diye yazıyorlar bu dev sayıyı.

Google son yıllarda Rus devlet kanalları da dahil çok sayıda Rus kurumuna ve kişiye ait kanalı YouTube’dan kaldırmıştı. ABD merkezli şirket Rusya’daki iştirakine de mali yükümlülüklerini yerine getiremediği gerekçesiyle 2022’de iflas süreci başlatmıştı.

Uzmanlar Google’ın Rusya’daki para cezalarının ödenemeyecek düzeye erişmesi nedeniyle şirkete ait hizmetlere Rusya’da erişim engeli getirilebileceğini belirtiyor. Dünya Bankası verilerine göre dünya ekonomisinin 2023’teki büyüklüğü yaklaşık 105 trilyon dolar iken 20 desilyon dolar bu rakamın kentilyonlarca katı anlamına geliyor.

Google yapay zeka yatırımlarının meyvesini aldı

Bu arada Google’ın çatı şirketi Alphabet’in bilançosu yapay zeka yatırımlarının şirketin ana iş kollarını pozitif etkilemeye başladığını gösterdi. Google’ın bulut bilişim iş kolunda hasılat yıllık yüzde 35 artış göstererek üçüncü çeyrekte 11,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Global X ETFs Analisti Ido Caspi’ye göre işletmelerde artan yapay zeka kullanımıyla Google’ın bulut bilişim gelirlerindeki artış sürecek. Şirketin genel hasılatı da yüzde 16 artışla 74,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Hisse başı net kâr da 2,12 dolar ile 1,84 dolarlık analist beklentisini aştı. Kârlılık artışında kullanıcılara sunulan yapay zeka hizmetlerindeki maliyet düşüşü etkili oldu.

Google yapay zeka modeli Gemini AI’ın kullanım boyutunu da söz konusu çeyrekte ikiye katlamayı başardı. Bu yıl yüzde 21 yükseliş yaşayan Alphabet hisseleri bilanço açıklanmasının ardından seans sonrası işlemlerde yüzde 5’in üstünde yükseldi.

En büyük korkuya bir adım daha… Yapay zeka Google’ı içten fethetmiş, kodlamanın yüzde 25’ini yapıyor

Apple ve Google için Avrupa’da dev para cezasından kaçış yok

Google yapay zekada için kendi ‘altın çocuğu’nu geri almak için 2,7 milyar doları gözden çıkardı

Google yapay zekada enerji ihtiyacını karşılamak için yüzünü nükleere döndü