Yükselen kredi faizleri nedeniyle martta azalan sanayi üretimi nisanda da 9 günlük Ramazan Bayramı tatili etkisiyle aylık bazda yüzde 4,9’la sert şekilde düştü. Yıllık bazda ise azalma yüzde 0,7 oldu.

Ekonomideki sıkılaştırma önlemleri ve yükselen kredi maliyetleri nedeniyle mart ayında yüzde 0,3 azalan sanayi üretimine nisanda da 9 günlük Ramazan Bayramı tatili darbe vurdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 sanayi üretimi verilerine göre sanayi üretimi nisanda bayramın etkisiyle yıllık bazda yüzde 0,7 azalırken aylık bazda yüzde 4,9’la sert şekilde azaldı. Sanayi üretimi 2023 yılında şubat ayında depremin etkisiyle yüzde aylık 6,0 sert şekilde daralmıştı. Böylece son veriyle 14 ayın en yüksek düşüşü yaşandı.

 

Ay bazında yükseliş gösteren sektör yok

Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde 2024 yılı Nisan ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,2 arttı, ancak ay bazında yüzde 1,3 azaldı,
İmalat sanayi sektörü endeksi yıl  bazında yüzde 1,5 düşerken ay bazında yüzde 5,3 azaldı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde yıl bazında 1,6 artarken bir önceki aya göre yüzde 5,3 azaldı.

Sanayi üretimi beş aydır düşüyor

Sanayi üretimi yıllıkta baz etkisiyle uçtu, aylıkta ise çok da iyi değil