Bir şirket için, hele hele sanayi şirketleri için en önemli sağlık ölçütlerinin başında işçi başına verimlilik gelir. Verimlilik yükseliyorsa iyidir ama düşüyorsa çok hem de çok kötüdür.
Şirketler aldıkları siparişlere göre üretim yapıyorlar, siparişler azaldığı zaman doğal olarak üretim de düşüyor. Ama eğer işçi sayısı aynı kalıyorsa, o zaman işçi başına verimlilik oranı düşüyor demektir.
Böyle durumlarda şirketler zor bir kararla karşı karşıya kalırlar. Eğer gelecekten ümitleri varsa, siparişlerin yeniden artacağını düşünüyorlarsa, düşük verimliliğe bir süre katlanırlar. Ama yok işlerin iyi gideceğine inanmıyorlarsa, işçi çıkartmaktan başka çareleri kalmaz.
Dün Türkiye’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından duyurulan bir istatistik, çok sayıda sanayi şirketinin tam da bugünlerde şapkasını önüne koymuş az önce anlattığımız zor kararı düşünüyor olabileceğini gösteriyordu.
Kişi başına üretim yüzde 3,40 azaldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü, üçüncü çeyrek döneme ilişkin “Verimlilik İstatistikleri”ni yayımladı.
Buna göre, takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,40 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışılan saat başına üretim endeksi, önceki döneme göre yüzde 1,48 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışılan saat başına üretim endeksi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,30 arttı.
Takvim etkilerinden arındırılmış ana sanayi grupları (MIGs) verileri incelendiğinde, çalışan kişi başına üretim endeksinde önceki yılın aynı çeyreğine göre en fazla artışın yüzde 2,72 ile Enerji sektöründe gerçekleştiği görüldü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çalışan kişi başına üretim endeksinde önceki çeyreğe göre en fazla artış yüzde 0,35 ile Dayanıklı Tüketim Malı sektöründe gerçekleşti.
Ekonomi teknik resesyonda
Daha geçen hafta Türkiye İstatistik Kurumu bu yılın üçüncü çeyreği için Türkiye’nin büyüme verilerini açıkladı. Buna göre bu yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerinde Türkiye’de ekonomi büyümemiş, aksine küçülmüştü. En büyük küçülme de sanayi sektöründe yaşanmıştı.
Teknik olarak bir ekonomi iki çeyrek üst üste eksi veri açıkladığında o ekonomi durgunluğa girmiş kabul ediliyor. Türkiye’de yüksek enflasyon ve durgunluk bir arada yaşanıyor. Sanayi sektöründeki küçülme rakamları, Sanayi Bakanlığı’nın verimlilikte düşüş rakamlarıyla paralellik içinde.