Seçim sürecinin bitmesiyle istihdam iştahı yükseldi. ManpowerGroup’un 2023'ün 3’üncü çeyreğe ilişkin İstihdama Genel Bakış Anketi’ne göre 9 sektörün tamamında çalışan sayısında artış bekleniyor.

Seçimin bitmesiyle birlikte Türkiye istihdam piyasalarında işe alım iştahı yükseldi. ManpowerGroup, temmuz-eylül aylarını kapsayan 2023’ün üçüncü çeyreğinde aralarında Türkiye’nin de olduğu 41 ülkede 38 bin 849 işverenle işe alım beklentilerini ölçmek için İstihdama Genel Bakış Anketi’ni yaptı. Ankete göre Türkiye’de ise Temmuz-Eylül 2023 döneminde işverenler, yüzde 25 puanlık net istihdam görünümü (NEO) ile güçlü bir işe alım ortamı bekliyor. İş piyasasına yönelik beklentiler geçen çeyreğe kıyasla yüzde 2 puan, geçen yılın bu dönemine göre ise yüzde 4 puan arttı. Türkiye, istihdam görünümü açısından bölge ortalamasının 5 puan üzerindeki puanı ile listenin üst yarısında yer aldı.

İstihdamda finans ve gayrimenkul ilk sırada

Ankete göre Türkiye’de 9 sektörün tamamında çalışan sayısında artış bekleniyor. Türkiye’deki 9 sektörün tamamında NEO puanları, işverenlerin Temmuz-Eylül 2023 döneminde çalışanların sayısında artış beklediğini gösteriyor. Türkiye’deki en rekabetçi sektör, 2023’ün 2’nci çeyreğinden bu yana 11 puan, 2022’nin 3’ncü çeyreğinden bu yana ise 26 puan artış göstererek 36 NEO puanına ulaşan finans ve gayrimenkul sektörü oldu. Bu sektör aynı zamanda 2023’ün 2’nci çeyreğinden bu yana beklentilerdeki en büyük artışın olduğu sektör. Ayrıca Türkiye, finans ve gayrimenkul sektörünün çeyreklik artışında 41 ülkenin ortalama çeyreklik artışını 9 puan geride bırakarak dünya genelinde onuncu sırada yer alıyor. Sektörlerin NEO puanları şu şekilde: “Finans ve gayrimenkul (36), sağlık ve yaşam bilimleri (31), taşımacılık ve lojistik & otomotiv (31), bilgi teknolojileri (26), endüstriyel ürünler ve malzemeler (18), tüketim malları ve hizmetleri (17), enerji ve kamu hizmetleri (15), iletişim hizmetleri (3) diğer (15).”

İşsizlik düştü ama istihdamda dalgalı seyir sürüyor

En güçlü ve en zayıf bölgeler

Türkiye’nin 7 bölgesinden 6’sında işverenler Temmuz-Eylül 2023 döneminde çalışan sayılarında artış beklerken, sadece bir bölgede düşüş bekleniyor. Türkiye’deki en rekabetçi bölge, 2023’ün ikinci çeyreğinden bu yana yüzde 2 puan, 2022’nin 3. çeyreğinden bu yana ise yüzde 7 puan artışla 27 NEO puana ulaşan Akdeniz Bölgesi oldu. Geçen yılın aynı çeyreğinden bu yana en fazla artış gösteren bölge ise yüzde 24 puanlık değişimle Doğu Anadolu bölgesi oldu. Bölgelerin NEO puanları Akdeniz (27), Marmara (24) İç Anadolu (23), Karadeniz (22), Doğu Anadolu (9), Güneydoğu Anadolu (7), Ege (-1) şeklinde oldu.

Arjantin’de istihdam beklentisi düşük

Araştırmanın sonuçlarına göre Güney ve Orta Amerika bölgesi, 3. çeyrek için en düşük ve en yüksek istihdam beklentilerine sahip ülkeleri içerdi. Kosta Rika 2023’ün üçüncü çeyreği için en yüksek istihdam görünümünün beklendiği ülke olurken Arjantin en düşük beklentiye sahip ülke oldu.

Şirketler, ara zam ve ücret maliyeti hesabı için kolları sıvadı