Kur korumalı mevduatı (KKM) cazip hale getirmek için alınan tüm önlemlere, bankaların dövizden TL’ye dönen mevduatı ödüllendirme çabalarına rağmen sular durulmuyor. Yabancı bankaların raporlarında yer alan “kim kazanırsa kazansın dövizin ilk başta yükseleceğine” ilişkin görüşler ve siyasetteki belirsizlik döviz cephesinde hareketliliğe neden oluyor. Serbest piyasada gün boyunca 20 TL’ye yaklaşan dolar ve 21 TL’yi zorlayan euro öğleden sonra iki “psikolojik sınırı” da geçti. Akşam saatlerinde ve kapanıştan sonra döviz büfelerinin internet siteleri ile bankalarda dolar alış 19.940, dolar satış ise 20.061 TL idi. Euro alış fiyatının 21,87, satışının ise 22.95 TL olduğu görüldü. Bankalar iki günlük hafta sonu tatili nedeniyle alış-satış marjını açarken bazılarında dolar satış fiyatı 20.75, euro satış fiyatı da 22.76 TL’ye kadar çıktı. Dolardaki günlük artış yüzde 2’nin üzerinde gerçekleşirken, euro’da da yüzde 2’ye yaklaştı.
Bankacılık kaynakları dövize yönelik kurumsal ve bireysel talebin yavaş yavaş da olsa başladığını işaret ederek, “Kısa vadede döviz yükümlülüğü olan şirketler şimdiden önlemlerini almak istiyorlar. Bir de vatandaş seçimden sonra döviz mutlaka yükselecek söylentisiyle birikimlerini ufak da olsa dövize çeviriyor” diyorlar.
Bankalarda fiyatın daha yüksek olması döviz büfelerine ilgiyi artırmış durumda. İki döviz büfesinin adlarının açıklanmasını istemeyen sahipleri son bir aydır küçük yatırımcı talebinin arttığına dikkat çekiyorlar. Bu kişilere göre hükümet, ihracatçının “Rekabet avantajımızı kaybediyoruz” yakınmasından da bıktığı için dövizin kontrollü bir şekilde yükselmesine ses çıkarmıyor.
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Özgür Demirtaş da dün sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda “Dolar şimdi 19 TL seviyesinde suni olarak tutulmaya çalışılıyor. Halbuki şu an bırakılsa 24-25’li seviyelere gelecek. Çünkü ihracatçının malını rahat satabileceği yer burası. Cin bir kere şişeden çıktı. Şişenin ağzını elinizle kapatmayın. Elinizi yırtıp geçecek. Yapmanız gereken şey: MB bağımsızlığı, liyakatli yöneticilerle yönetmekti” dedi.
Altın ne olur?
ABD’den gelen ekonomik verilerle dolar tüm dünyada değer yitirirken, bu durum altının ons fiyatını desteklemeyi sürdürüyor. Altının ons fiyatı önceki gün 2,048 dolara kadar yükselerek 13 ayın zirvesine ulaştıktan sonra, dün de en yüksek 2,047 doları gördü. Gram altın fiyatları ise ons altında ve dolar/TL’deki yükselişle yeni bir zirve yaptı. Altın fiyatlarında yeni rekorların gelmesi bekleniyor.
Altının ons fiyatı, dün 2,047 dolarlık zirvesinden sonra dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerindeki yükselişle 2,017 dolara kadar geriledi. Bu harekette büyük Amerikan bankalarının beklenenden iyi kâr açıklamaları ve ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin “Faiz artışına devam edilmeli” mesajları etkili oldu. Akşam saatlerinde altın yüzde 1.71’lik düşüşle 2006 dolardan işlem görüyordu. Ons altın yılbaşından bu yana yatırımcısına yaklaşık olarak yüzde 12 kazandırırken, zirveyi 2,075 dolar ile 2020 Ağustos ayında görmüştü.
Gram altın dur durak bilmiyor
Gram altın ise ons altın ve doların değer kazanması nedeniyle yeni rekorlara gidiyor. Önceki gün 1,273 liraya kadar yükselerek rekor kıran gram altın, dün 1,274 lira rekorunu yeniledi. Ancak akşam saatlerinde ons altındaki geri çekilmeye birlikte gram altın da yüzde 1.2 değer yitirerek 1,249 liraya geriledi.
Hafta içinde açıklanan mart ayı enflasyonu ve üretici fiyatları verisinin sürpriz yaparak beklenenden iyi gelmesi sonrası Fed’in faiz artırımında ayağını gazdan çekeceği beklentisi ortaya çıktı. Dünya piyasalarında Fed’in mayıs başındaki toplantısında faizi 25 baz puan artırdıktan sonra haziran toplantısını pas geçeceği fiyatlanıyor. Bu nedenle de dolar dünyada güç kaybederken, ABD tahvil faizleri geriledi.