Hükümet, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına iyileştirme yapılmasına yönelik çalışmada sona yaklaştı. En düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik farklı senaryoların yer aldığı çalışma gelecek hafta yapılacak kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Kabinedeki değerlendirmelerin ardından neticelendirilecek çalışma, kamuoyuyla paylaşılacak ve yasalaşması için Meclis’e sevk edilecek. Eğer TBMM’nin tekrar açılacağı 16 Ocak günü dahil olmak üzere takip eden iki gün içinde bir yasal düzenleme yapılmazsa, kök maaşı 5 bin 500 lira olup eline 7 bin 500 lira geçen milyonlarca emekli yüzde 37.5’lik enflasyon farkına rağmen ocak ayında yine aynı maaşı alacak. Maaşı 7 bin 501 lira olan emekli ise 2 bin 812 lira enflasyon farkıyla birlikte 10 bin 312 lira alacak.
SSK’lı emekliler 17-25 Ocak tarihleri arasında, Bağ-Kur emeklileri 25-28 Ocak tarihi arasında yüzde 37,57 oranında zamlı emekli maaşı ödemesini alacak. Ek zam ve en düşük emekli maaşı için yapılacak düzenlemeler sonrası oluşacak maaş farkları, emekli memurlarda olduğu gibi bu ay içinde ya da şubat ayında belirlenecek bir takvimle emeklilerin hesaplarına yatırılacak.
12 puanlık fark tepki yarattı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yüzde 64,77 olarak açıklanan 2023 yılı enflasyon rakamıyla memur ve emeklilerin maaş artış oranı da netleşmişti. Memur ve memur emeklisinin yüzde 49,25’lik maaş artışına karşın işçi ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranının yüzde 37,57’de kalması kamuoyunda tepki ve beklentiye yol açmıştı.
Beklentiler üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz koordinasyonunda çalışmalara başlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye bakanlıkları düzenleme için hazırlıklarını tamamladı.
Şu anda 7 bin 500 lira olarak uygulanan en düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik farklı senaryoların yer aldığı çalışma, gelecek hafta yapılacak kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak.
3 formül üzerinde duruluyor
Sabah gazetesinin haberine göre, yapılan çalışmalarda 3 ihtimalli bir iyileştirmenin gündeme geldiği belirtiliyor. Bu ihtimallere göre artışlar şu şekilde olabilir:
Kök maaş+oransal zam+enflasyon farkı (yüzde 37,57): Burada kök aylıklara düşükten başlamak üzere bir artış yapılıp belli bir seviyeye çekilmesi, sonra da yüzde 37,57’lik 6 aylık enflasyon artışının eklenmesi söz konusu.
Kök maaş artışı+enflasyon farkı: Bu ihtimalle kök aylıklara seyyanen zam yerine belli bir seviyeye çekecek ve kademeli olacak bir oransal zam yapılması sonra da ortaya çıkan yeni kök maaşa yüzde 37,57’lik enflasyon artışının eklenmesi.
Kök maaşların 7,500 TL olması+enflasyon farkı+refah payı: Bu ihtimalde ise tüm kök aylıkların şu anda taban maaş olan 7 bin 500 TL’ye yükseltilmesi, bunun üzerine yüzde 37,57 oranındaki enflasyon artışı ve belirlenecek refah payı puanın eklenmesi bulunuyor.