Hazine ve Maliye Bakanı AK Parti kurmaylarına yaptığı sunumda seçim yatırımı olarak 2023'te devreye alınan EYT ve 2022'de başlatılan KKM'nin bütçeye ciddi yük getirdiğini söyledi. Şimşek, KKM'yi 1970'lerdeki dövize çevrilebilir mevduata benzetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçeyi delen iki seçim yatırımının 1 Mart 2023’te başlatılan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi ve 2021 Aralık’ta döviz kurları yükselmesin diye dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “asrın icadı” olarak devreye aldığı kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması olduğunu itiraf etti.

Şimşek’in AK Parti Genel Merkezi’nde partinin üst düzey yöneticilerine yaptığı sunuma göre EYT’nin maliyeti çok daha ağır ve katlanarak da artacak. Temmuz ayında açıklanan verilere göre EYT’nin 2024 yılı maliyeti 577. 3 milyar lira. 17 yılda ise dört milyonu aşkının kişinin emekli olacağı tahmin ediliyor. Ancak sunumunda EYT’nin bu yılki maliyetini 752 milyar TL olarak açıklayan Şimşek bu maliyetin 2027 yılında 1,7 trilyon lirayı aşacağını söyledi. “EYT’nin maliyeti kalıcı. Deprem etkisi geçici, birkaç yıllığına, bir kerelik. EYT öyle değil” diyen Şimşek KKM ve EYT’nin bütçeye ciddi yük getirdiğini söyledi. Şimşek sunumunda KKM ile ilgili olarak şu benzetmeyi yaptı:

Özal ‘Allah kimsenin başına vermesin’ dedi

“1970’li yıllarda KKM benzeri bir uygulama olan dövize çevrilebilir mevduatın (DÇM) son taksiti ödendiğinde Turgut Özal ‘Allah bir daha kimsenin başına böyle bir uygulama vermesin’ dedi.”

‘KKM 14 ayda 101,5 milyar dolar eridi’

Mehmet Şimşek Aralık 2021’de döviz kurlarındaki yükselişin önüne geçmek için dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından getirilen kur korumalı mevduatın (KKM) şu anda geldiği noktayı da anlattı. KKM hacminin zirve yaptığı 2023 Ağustos’ta 143,9 milyar dolara çıktığını ancak şu anda 101,5 milyar dolar düşüşle ekim ayı itibariyle 42,4 milyar dolara gerilediğini söyledi. Şimşek, hedefin 2025 Ocak ayında KKM’ye bitirmek olduğunu da ifade etti.

‘Gelir dağılımı bozulduğu için insanlar mutsuz’

Mehmet Şimşek asgari ücretle ilgili olarak da Avrupa ve OECD ortalaması alındığında aslında rakamların birbirine yakın olduğunu belirterek “Tamamen gelir dağılımı bozulduğu için insanlar mutsuz ve şikayet ediyor. Ne olursa olsun gelir dağılımını düzeltmemiz lazım. Gelir dağılımı düzelirse insanların mutsuzluğu da şikayet etmesi de sona erecektir” dedi.

‘Enflasyon düşüşünün, ne anlama geldiğini nasıl anlatacağız?’

Şimşek’i ilgiliyle dinleyen ve sözlerini alkışlarla kesen AK Parti yöneticilerinin önemli bölümü de vatandaşın enflasyon düşüşünden fiyatlarda düşme olacağını anladığını belirterek “Enflasyonda düşüşün fiyat artış hızında düşüş olduğunu nası anlatacağız? Bu konu nasıl bir iletişim yapmalıyız’ diye sordular.

Şimşek’in yeni derdi: KKM’den üç ayda 1,5 trilyon TL nasıl çözülecek?