Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu ‘B+’dan ‘BB-‘ye yükseltmesini değerlendirdi. Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch bu yıl kredi notumuzu ikinci kez artırarak B+’dan BB-’ye yükseltti. Makro finansal istikrarımızı güçlendiren ve dayanıklılığımızı artıran programımız sayesinde 2024 yılında üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan not artırımı alan tek ülkeyiz. Bu hafta açıkladığımız Orta Vadeli Program’ımızla son bir yılda elde ettiğimiz kazanımları kalıcı hale getirerek ekonomimize duyulan güveni daha da artıracağız.”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat da not artırımıyla ilgili olarak “Bu değerlendirme, Türkiye ekonomisinin makroekonomik göstergelerinde yaşanan iyileşmelerin uluslararası arenada da kabul gördüğünü bir kez daha göstermektedir” değerlendirmesini yaptı. Bolat, özellikle enflasyondaki düşüşün, milli gelirdeki artışın, dış ticaret ve cari işlemler açığındaki iyileşmelerin, finansal istikrarı sağlama yönündeki kararlı adımların, döviz rezervlerindeki artışın ve toplumsal refahın adil dağılımı için sarf ettikleri çabaların ekonomideki dengelenme ve istikrar sürecini güçlendirdiğini vurguladı.
Hâlâ yatırım yapılabilir seviyenin 3 basamak altında
Fitch Türkiye’nin kredi notunu Mart 2024’te “B+”ya yükseltmesinin ardından dünkü değerlendirmesinde “BB-“ seviyesine çıkardı. S&P ve Moody’s de Türkiye’nin kredi notunu birer basamak yükseltmişti. Türkiye’nin kredi notu tüm kredi değerlendirme kuruluşlarında halen “yatırım yapılabilir” seviyenin altında yer alıyor.
Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara X hesabından yaptığı paylaşımda bu konuya dikkat çekti.
Kaldı üç basamak.. https://t.co/eFQlogeEGW
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) September 6, 2024
Hazine eski Müsteşarı ve Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez ise gelişmeyi olumlu olarak nitelendirdi. Eğilmez’in paylaşımı şöyle:
Uzun bir aradan sonra Fitch, Türkiye’nin kredi notunu BB- (görünüm durağan) derecesine yükseltti (önceki durum B+ idi.) Ekonomi için olumlu gelişme. Türkiye’nin CDS primi de (dün itibarıyla) 272 idi. Onun da düşmesi bekleniyor.
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) September 7, 2024
Fitch Türkiye’yi erken faiz indirimine karşı uyardı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Ekonomik ve Yapısal Politikalar Merkezi Direktörü Dr. Burcu Aydın Özüdoğru, Fitch’in “erken faiz indirimine” karşı uyarılarına dikkat çekti. Özüdoğru, “Fitch, notumuzu artırdı ancak erken faiz indirmeyin diye uyardı” derken, şu paylaşımı yaptı:
“Enflasyonun hâlâ yüksek olduğu göz önüne alındığında, para politikasında erken gevşeme veya mevcut politikalardan vazgeçilmesi, enflasyonist ve dolayısıyla makro-finansal ve ödemeler dengesi risklerini yeniden canlandırabilir.”
Fitch, notumuzu arttırdı; ancak erken faiz indirmeyin diye uyardı
👉Enflasyonun hala yüksek olduğu göz önüne alındığında, para politikasında erken gevşeme veya mevcut politikalardan vazgeçilmesi, enflasyonist ve dolayısıyla makro-finansal ve ödemeler dengesi risklerini yeniden… https://t.co/O371vFaZNQ
— Burcu Aydın Özüdoğru (@aydin_brcu) September 7, 2024
‘Çıkar/lobi gruplarının potansiyel direnci’
Özüdoğru, Fitch’in erken faiz indirimi uyarısının detaylarını da paylaştı:
“Fitch neden erken faiz indirimine karşı uyardı?
Fitch’e göre,
Türkiye’nin yakın tarihi
En üst düzey karar alıcılarda düşük faize duyulan güçlü inanç
Çıkar/lobi gruplarının potansiyel direnci
Politikalarda U-dönüş riskini koruyor”
Fitch neden erken faiz indirimine karşı uyardı?
Fitch’e göre
👉Türkiye’nin yakın tarihi
👉En üst düzey karar alıcılarda düşük faize duyulan güçlü inanç
👉Çıkar/lobi gruplarının potansiyel direnci
Politikalarda U-dönüş riskini koruyor“The risk of policy reversals remains… https://t.co/PtMy3IH1Kh
— Burcu Aydın Özüdoğru (@aydin_brcu) September 7, 2024