Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kripto para işlemerine çeki düzen vermek için kolları sıvadı. SPK kripto varlık alanında sağlıklı bir işleyiş yürütülmesi ve sektörde yaşanma ihtimali olan çeşitli olumsuzlukların önüne geçilebilmesi için bazı ilke ve esaslar belirledi.SPK bülteninde yer alan ilke kararına göre kripto varlık platformlarında müşteriler adına açılacak hesaplar açıkça ilgili platform müşterilerine ait olduğu belirtilecek şekilde tanımlanacak ve amacı dışında kullanılamayacak.
Platform müşterilerinin nakit transferlerinin bankalar veya ilgili mevzuatları uyarınca bu konuda yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunlu olurken platformlarca müşteri nakitleri elden alınamayacak, müşteriye elden teslim edilemeyecek ve platformlar nezdinde herhangi bir şekilde saklanamayacak.
İlke kararına göre emirler sadece ilgili platformlar üzerinden alınacak bunların haricinde ya da sosyal medya vasıtasıyla emir alınamayacak. İnternet sitesi ve telefonla verilen emirlere ilişkin kayıtların tutulması zorunlu olacak.
Asli faaliyeti likidite sağlamak üzere platformlara fiyat vermek ve verilen fiyatlar üzerinden işlem gerçekleştirmek olan ve düzenlemelerde platform tanımı kapsamına girecek şekilde yatırımcılara harici bir hizmet sunmayan kuruluşlar tarafından yürütülecek faaliyetler kanun kapsamında bu aşamada platform faaliyeti olarak değerlendirilmeyecek.
Her çeşit promosyon kampanyası da düzenlemeyecek
İlke kararında sektöre ilişkin promosyon kampanyalarına yönelik de kurallar oluşturuldu. Buna göre müşterilerine belirli bir getiri vaadi içeren veya bir veya birden fazla kripto varlığa yatırım yapılmasına yönlendiren nitelikte ya da herhangi bir yöntemle platforma müşteri kazandıran kişilere veya kazandırdıkları müşterilere, herhangi bir menfaat veya faydanın sağlandığı promosyon kampanyaları düzenlenemeyecek.Bu nitelikteki kampanyalar, karar tarihini müteakip yatırımcı mağduriyeti yaratmayacak şekilde 15 gün içerisinde sonlandırılacak.
Platformlardan Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ’ye (MKK) veri transferi yapılmasına yönelik olarak; platformların MKK tarafından belirlenecek teknik altyapıyla ilgili gereklilikleri sağlayarak öngörülen şekil ve takvim çerçevesinde sistem entegrasyonu yapmaları gerekecek. Platformlar tarafından müşterilerine karşı taraf oldukları işlemlerde, platformların cüzdanlarında var olan kripto varlıklar kadar satış yapılması esas olacak.
Kripto varlıkların müşterilerin kendi cüzdanlarında saklanmaması halinde, platformlar nezdindeki kayıtlarda müşteri hesaplarında yer alan kripto varlıkların saklandığı cüzdanların anahtarlarına ilişkin kontrolün, en geç 8 Kasım 2024 tarihine kadar platformlarda olması gerekecek.
Rota Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Eraslan Bloomberght’ye yaptığı açıklamada SPK’nın ilke ve tedbir kararlarını olumlu bulduğunu söyledi. Kripto piyasasında geçmiş dönemde mağduriyetler yaşanmış olduğunu ifade eden Eraslan şöyle konuştu:
“Kripto platformu kendi mal varlığıyla müşteri mal varlığını aynı havuzun içerisinde değerlendiği durumlarda ciddi mağduriyetler oluyor. Türkiye’nin bu konuyla ilgili iyi bir pratiği var; yatırım fonlarından, emeklilik fonlarından gelen şirket mal varlığıyla fonların mal varlığı ayrılması konusunda, uzunca bir süredir uyguluyoruz. Sorun yaşanmadan devam edebilen ürünler de oluşturmayı başardık. Kurulun yaptığı şey kripto varlıkları alım satımına aracılık eden firmaların da buradaki düzenlemelere benzer düzenlemelere tabi olması. Ben bunu çok olumlu görüyorum”.