Suudi Arabistan'ın net döviz rezervi ülkenin petrol gelirlerini yönetme şekliyle ilgili yaptığı teknik değişiklik sonrasında nisanda 426 milyar dolara geriledi.

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan net döviz rezervleri ‘teknik düzenleme’ kurbanı oldu. Suudi Arabistan Merkez Bankası’nın pazar günü yayımladığı aylık rapora göre net yabancı varlıklar geçen ay 1,538 trilyon riyale (410 milyar dolar) gerileyerek düşüş serisini beşinci aya taşıdı.

Suudi Arabistan’ın yabancı rezervleri, ülkenin Merkez Bankası’nın varlıklarını tamamlamak için geçen yıl elde edilen 326 milyar dolarlık beklenmedik petrol gelirlerini henüz kullanmadığının bir işareti olarak nisan ayında 13 yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. Bu, 2019’dan bu yana yaşanan en uzun düşüş serisi olarak kayda geçti. Rezervler zirve yaptığı 2014 Ağustos ayından bu yana yüzde 44 düştü.

Suudiler de petrol ihracatında ‘Tavan fiyat olmaz’ dedi

Kasım ayından beri yaklaşık 42 milyar dolara ulaşan düşüş, dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı olan ülkenin petrol gelirlerini yönetme şeklinde gerçekleşen değişikliğin ardından geldi.

Yükselen petrol fiyatları ve üretim daha önceleri hızla döviz rezervine dönüşürken yetkililer bir yıl önce krallığın parayı elinde tutmayı planladığını ve nasıl dağıtılacağına daha sonra karar vereceğini duyurmuştu.

Ekonomistlere göre şimdilik rezervlere dönüştürülmeyen para Suudi Arabistan Riyali’nin istikrarını korumak için kullanılıyor. Doları 3.75 Suudi Riyali’ne çıpalayan hükümet ülke parasının değer kaybettiği dönemlerde dolar satarak piyasalara müdahale ediyor ve bugüne kadar da bu politikasında başarılı oldu. Maliye Bakanlığı yetkilileri bir süre sonra beklenmedik petrol gelirinin bir kısmının rezervlere aktarılacağını ifade ediyor. Beklenmedik petrol gelirinin bir kısmının ise altyapı projelerini gerçekleştiren National Development Fund ile batı dünyasında önemli şirketlere yatırım yapan, ülke varlık fonuna aktırılması bekleniyor.

Petrol 80 dolar olmazsa bütçe açık verecek

IMF bu yıl petrolün varil fiyatının 80 dolar olmaması durumunda Suudi Arabistan bütçesinin açık vereceğini açıkladı. Brent petrolün varili bugün itibarıyla 77 dolardan işlem görüyor.