Borç yükü 333 milyar doları bulan dünyanın en büyük emlak geliştirme şirketlerinden Çinli Evergrande hakkında Hong Kong mahkemesinden tasfiye kararı çıktı. Tasfiye kararının dünyanın en borçlu emlak geliştiricisinin çöküşünde yeni ve öngörülemeyen bir aşamayı başlatabileceği düşünülüyor.
Çin dışındaki varlıkları da tasfiye edilebilir
Karar Evergrande’nin Çin dışındaki varlıklarının tasfiyesiyle sonuçlanabilir. Kararın Çin içinde hangi boyutta uygulanacağı ise henüz net değil. Yargı kararının ardından Evergrande hisseleri yüzde 21 kayıp yaşadı ve hisseler işleme kapatıldı. Evergrande’nin avukatı tasfiyenin şirketin faaliyetlerine, gayrimenkul yönetimi ve elektrikli araç birimlerine zarar verebileceğini ve bunun da grubun tüm alacaklılara geri ödeme yapma kabiliyetini zayıflatacağını belirtti.
Hong Kong Yüksek Mahkemesi Hakimi Linda Chan geliştiricinin aylarca süren müzakerelere rağmen uluslararası alacaklılar için tatmin edici bir yeniden yapılandırma planı oluşturamaması üzerine tasfiye emri çıkardı. Chan “Mahkemenin şirketi tasfiye kararı vermesinin uygun olduğunu düşünüyorum” dedi.
Evergrande CEO’su Siu Shawn Çin medyasına yaptığı açıklamada şirketin tasfiyesi kararına rağmen ev inşa projelerinin teslim edilmesini sağlayacağını ifade etti. CEO kararın Evergrande’nin yurt içindeki ve yurt dışındaki birimlerinin faaliyetlerini etkilemeyeceğini de söyledi.
Yükümlülükleri 333 milyar doları bulan Evergrande son aylarda kreditörlerle yapılandırma görüşmeleri yapmış, ancak görüşmelerden sonuç alamamıştı. Natixis’te çalışan kıdemli ekonomist Gary Ng “Bu bir son değil fakat Evergrande’nin günlük faaliyetlerini daha da zorlaştıracak uzun bir tasfiye sürecinin başlangıcı” diyerek şöyle devam etti: “Evergrande’nin varlıklarının çoğu Çin’de olduğu için alacaklıların varlıklara nasıl elkoyabileceği ve offshore tahvil sahiplerinin geri ödeme sırası konusunda belirsizlikler var ve hissedarlar için durum daha da kötü olabilir.”
Asya’nın en büyükleri arasındaydı
Geçen aylarda Evergrande Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Hui Ka Yan’a da varlıkları ülke dışına aktardığı şüphesiyle soruşturma açılmıştı. Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre Hui’nin net serveti Temmuz 2020’de 39,8 milyar dolardı. Ağustos sonu itibariyle Hui’nin net serveti büyük ölçüde eridi ve en yüksek seviyesinden yüzde 98 geriledi. Bir zamanlar Asya’nın en zengin ikinci kişisi olan Hui’nin servetinin büyük kısmı 2009’daki halka arzdan sonra yedi milyar dolardan fazla temettü aldığı Evergrande hisselerinden geliyordu.