Tişörtüne imza almak isteyen kadın hayranlar. İdollerini görebilmek için sağanak yağmura göğüs geren binlerce insan. Onunla selfie çektirmek için birbirini ezen coşkulu bir kalabalık…
Evet, tüm bunlar kurduğu Nvidia’nın piyasa değerinin 3 trilyon dolara ulaştığı geçen hafta Jensen Huang’ın doğduğu ülke olan Tayvan’da yaşadıklarını özetliyor. Huang’ın milyonları peşinden sürükleyen ünlü sanatçılardan daha fazla ilgiyle karşılandığı anları Wall Street Journal gazetesi adım adım yazmış:
Geçen hafta boyunca Tayvan halkı ve medyası, deri ceket giyen Huang’ın Tayvan’ın başkenti Taipei’deki her hareketini yakından takip etti. 61 yaşındaki Huang, Tayvan’ın yetiştirdiği bir ikon olarak görülüyor. Dışarıda sağanak yağmur yağarken Huang’ın bir üniversite oditoryumunda yaptığı 90 dakikalık konuşmayı izleyen dergi editörü Ollie Lin, “O Tayvan’ın gururu” dedi. Huang’ın fotoğrafının yanına yazdığı “Tayvan seni yürekten seviyor” yazılı pankartı taşıyan Lin, duygularını “Onu spot ışıklarının altında ama Tayvan’a bu kadar bağlı görmek onu bize daha da yakınlaştırıyor” sözleriyle ifade etti.
Dünyadaki gelişmiş yarı iletkenlerin çoğunun üretildiği Tayvan, Nvidia’nın başarısında çok önemli bir rol oynadı. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.nun kısaltması olan TSMC, Nvidia’nın tasarladığı çiplerin çoğunu, coğrafi büyüklüğü Maryland ile yaklaşık aynı olan bu adadaki üretim tesislerinde üretiyor. Nvidia’nın pek çok müşterisi de yaklaşık 23 milyon nüfusa sahip Tayvan’da yaşıyor.
Huang, yerel bir medya kuruluşuna verdiği röportajda Tayvan’ı dünya elektronik endüstrisinin merkezinde yer alan bir “ülke” olarak nitelendirerek Çinlilerin tepkisini çekti. Çin’in komünist hükümeti, demokratik olarak kendi kendini yöneten adayı, burada hiçbir zaman hüküm sürmemiş olmasına rağmen kendi ülkesi olarak kabul ediyor. Nvidia CEO’sunun yorumu, ABD’nin ihracat kısıtlamaları nedeniyle Nvidia çiplerine erişimin giderek sınırlandığı Çin’deki sosyal medya kullanıcılarının sert yorumlarına neden oldu. Nvidia ise Huang’ın Tayvan’la ilgili açıklaması hakkında yorum yapmayı reddetti.
1963 yılında Taipei’de doğan Huang, 5 yaşındayken Tayland’a taşındı. Şu anda ABD vatandaşı olan Huang, ABD’ye gitmeden önce yaklaşık 4 yıl orada yaşadı.
Huang, Tayvan’da kaldığı iki hafta boyunca haberlere konu oldu, sosyal medyada ve sokaklarda bol bol boy gösterdi. Yemek tercihleri internette viral listelere girdi. Huang’ın eşi ve çocukları bile hayranların hücumuna uğradı. Taipei’de genç bir kadın kalabalığın arasından sıyrılarak önce Huang’dan cep telefonunu imzalamasını istedi. Sonra yerel medyada yayınlanan videoya göre, beyaz hırkasını sıyırarak gömleğine imza atmasını istedi.
Huang, isteğini yerine getirmeden önce yakınlarda duran birine dönerek sordu: “Bu iyi bir fikir mi?” Bazıları bunu Huang’ın popülaritesinin bir kanıtı olarak görürken, diğerleri etkileşimin uygunsuz ve saygısızca olduğunu söyledi.
Huang Computex için şehirde bulunuyordu ve burada etkinlik çerçevesinde bir konuşma yaptı. Bilgisayar endüstrisinin en büyüklerinden biri olan konferansa Intel, AMD ve Qualcomm’un başkanları da katıldı.
Çarşamba günü Nvidia’nın değeri 3 trilyon dolara ulaşarak Apple’ı geride bıraktı. Kaliforniya merkezli şirket, işlemcilerinin OpenAI’nin ChatGPT’sini ve diğer uygulamaları güçlendirmede oynadığı merkezi rol göz önüne alındığında, teknoloji endüstrisinin yapay zeka patlamasından en büyük faydayı gören şirket oldu.
Yerel halk, Huang’a yönelik yaygın kamuoyu hayranlığının 2012’de New York Knicks’te oynarken büyük bir yükseliş yaşayan Tayvanlı-Amerikalı basketbolcu Jeremy Lin’in yol açtığı “Linsanity” çılgınlığından bu yana görülmemiş bir düzeyde olduğunu söylüyor.
“Tayvan’da Kimlik Politikaları ve Popüler Kültür” kitabının yazarı Sydney Yueh, Huang’ın küresel başarılarının ve Tayvan’a olan yakınlığının yerel halk tarafından adanın “ulusal başarı ve kabiliyetinin” bir işareti olarak görüldüğünü söyledi.
Huang, sığır şişlerinin ızgarada cızırdadığı ve biberli etli çöreklerin aromasının havada uçuştuğu Tayvan’ın gece pazarlarından övgüyle bahsetti.
Üst düzey bir yetkili, bu desteğin Tayvan’ı adanın sokak yemeği kültürünü öne çıkaran bir turizm kampanyası başlatmaya ittiğini söyledi.