Tekfen Holding Rusya'da Kharampurneftegaz LLC şirketi işverenliğinde yürüttüğü 90 kilometrelik gaz boru hattı inşaatı projesinden kaynaklanan zararlarının tazmini 115 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

Tekfen Rusya’daki boru hattı projesinde 111,5 milyon dolarlık hak talebi için yargıya başvurma kararı aldı. Tekfen Holding’in bağlı ortaklığı Tekfen İnşaat Rusya’da Rosneft’e ait Kharampurneftegaz LLC şirketinin işverenliğinde yürüttüğü Batı Sibirya’daki Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi’ndeki 90 kilometrelik gaz boru hattı inşaatı projesinden kaynaklanan zararlarının tazmini için dava açtı. Tekfen Rus Kharampurneftegaz LLC şirketinden 111,5 milyon dolar tazminat istiyor.

Tekfen’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre işveren idare ile zararların tazminine yönelik görüşmelerde mutabakat zeminine ulaşılamayacağının anlaşılması üzerine proje ile ilgili tüm hak, alacak ve varlıkların tazmini amacıyla işveren OOO Kharampurneftegaz’a karşı Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş. ile OOO Rusfen Konsorsiyumu adına 111,5 milyon dolar değerindeki hak talepleri için yargı yoluna başvurulmasına karar verildi. Yapılan başvurunun ilgili mahkemede ön inceleme ve değerlendirme aşamasında olduğu belirtildi.

Proje 16 ayda tamamlanacaktı

Tekfen’in Rusya’daki iştiraki Rusfen 2020 yılı başında Kharampurskoye sahasında gaz boru hattı inşaat ve montaj işleri için Kharampurneftegaz ile sözleşme imzaladı. Ana gaz boru hattının 90 kilometre uzunluğundaki bölümünün maliyeti 19,5 milyar ruble (311 milyon dolar) idi. İnşaatın 1 Şubat 2020’de başlaması ve 16 ay sonra tamamlanması planlanıyordu. Proje Yamalo-Nenets Özerk bölgesindeki Senomaniyen ve Turoniyen yataklarında üretilen doğal gazın taşınmasını içeriyordu. Ancak COVİD başta olmak üzere çeşitli nedenlerle sahanın faaliyete geçmesi önce 2021’e, ardından 2022’ye ertelendi. Zorlu coğrafi ve Arktik iklim şartlarına sahip Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi’nde Rusya’nın doğalgaz üretiminin yaklaşık yüzde 90’ı, petrol üretiminin ise yüzde 14’ü gerçekleştiriliyor.

‘2020 yılına umutlu bakıyoruz’ demişti

Projeyle ilgili değerlendirmede bulunan dönemin Tekfen İnşaat Genel Müdürü Mustafa Kopuz “Tekfen İnşaat olarak, bugüne kadar kavurucu çöllerden karlı dağlara kadar oldukça farklı ve birbirinden zorlu coğrafyalarda altı bin kilometreden fazla boru hattı inşa ettik. Şimdi bu yetkinliğimizi, uzun bir aradan sonra ilk kez proje aldığımız Rusya’da kullanmak bize heyecan veriyor. Bu projeyi başarıyla tamamlamamızın, enerji kaynağı olarak Rusya’nın kalbi sayılan bu bölgede yeni kurulan Rusfen şirketimize ve dolayısıyla Tekfen’e yeni iş imkânlarının önünü açmasını umuyorum. 2019 yılının son günlerinde imzaladığımız bu yeni kontrat ve eşzamanlı olarak Katar’da ön elemesini geçtiğimiz iki önemli ihalenin haberi, 2020 yılına umutla bakmamızı sağlıyor” demişti.