Yurtdışı turizm harcamalarında kredi kartına taksitin kaldırılmasından 10 gün sonra konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya başta KKTC olmak üzere pek çok acentenin uygulamadan olumsuz etkileneceği söyledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 1 Ağustos’ta aldığı kararla yurtdışı turizm harcamalarında kredi kartına taksit uygulamasını kaldırdı. Uygulamanın başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde  (KKTC) bulunanlar olmak üzere pek çok seyahat acentesini zor durumda bırakacağı ifade ediliyor. İlk günlerde konuyla ilgili açıklama yapmayan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, yurtdışıyla ilgili havayolu, seyahat acenteleri ve konaklama harcamalarında kredi kartına taksit yasağı geldikten tam 10 gün sonra konuştu. Yabancı ülkelerdeki taksit sınırlamasını değerlendiren Bağlıkaya, “Kredi kartıyla yurt dışı turizm harcamalarındaki taksitlendirmenin kaldırılması uygulaması seyahat acentalarımızı zorluyor. En azından KKTC’nin bu düzenlemeden muaf tutulması hem Türkiye’deki hem de KKTC’deki turizmciler açısından büyük önem taşıyor” dedi.

Kıbrıs kredi kartına taksit yasağından muaf olmak istiyor

“KKTC TL kullanıyor, döviz çıkmıyor”

KKTC’nin Türk lirası kullanan bir ülke olduğuna dikkati çeken Bağlıkaya şu değerlendirmelerde bulundu: “KKTC Türk turizmi için çok önemli bir destinasyon. Siyasi, sosyal ve ekonomik olarak bir ve beraber olduğumuz bir ülke. KKTC’ye giden bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Türk lirası harcıyor. Dolayısıyla biz döviz çıkışı söz konusu değil.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından getirilen düzenleme ile kredi kartıyla yurt dışı turizm harcamalarındaki taksitlendirmenin kaldırılması ekonomik önlemler kapsamında anlaşılabilir ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu düzenlemeden muaf tutulması hem Türkiye’deki hem de KKTC’deki turizmciler açısından büyük önem taşıyor.”

“Turistik amaçlı evler seyahat acentesi üzerinden kiralansın’

Firuz Bağlıkaya, turistik amaçlı olarak kiralanan evlerin de sektör açısından ciddi sıkıntılar yaratığına dikkat çekti. Bağlıkaya turistik amaçlı kiralanan evlerin seyahat acentaları vasıtasıyla turistle buluşması gerektiğini belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm amaçlı kiralık konutlarla ilgili mevzuat çalışması içinde. Turistik amaçlı olarak kiralanan evler sektörümüz açısından ciddi sıkıntılar yaratıyor” dedi. Türkiye’ye gelen turist sayısının arttığını buna karşın otellerde dolulukların düşük kaldığını ifade eden Bağlıkaya, “Söz konusu kiralamaların kontrol ve kayıt altına alınması gerekiyor. Bu çerçevede turistik amaçlı kiralanan evler belgelenmeli ve seyahat acentaları vasıtasıyla turistle buluşmalı. Böylelikle vergilendirmesi, kontrolü ve güvenlik ile ilgili boşluklar ortadan kalkar” diye konuştu.

Yeni kazanç kapısı: Evini günlük kiralayan kiralayana