Türkiye milyarlarca dolarlık LNG anlaşması için ABD'li enerji devi ExxonMobil ile görüşüyor. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar Ankara'nın tek kaynağa bağımlılığı azaltmak için 'yeni tedarik portföyü' istediğini söyledi.

 Türkiye Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltmaya çalışırken ABD’li enerji devi ExxonMobil ile sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımı için milyarlarca dolarlık bir anlaşma üzerinde görüşüyor. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar Financial Times’a verdiği demeçte, doğalgazının neredeyse tamamını ithal eden Türkiye’nin tek bir ortağa olan bağımlılığını azaltacak “yeni bir tedarik portföyü” oluşturmaya çalıştığını söyledi.

Bayraktar Exxon ile görüşülmekte olan uzun vadeli anlaşmayla Türkiye’nin yılda 2,5 milyon tona kadar LNG temin edebileceğini söyledi ve anlaşmanın on yıl sürebileceğini sözlerine ekledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre söz konusu 2,5 milyon ton LNG Türkiye’nin geçen yılki doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 7’sini karşılamaya yetecek.

‘Türkiye tedarikçilerini çeşitlendirmeye çalışıyor’

Bayraktar İran ve Rusya ile olan ve yakın zamanda sona erecek anlaşmalar nedeniyle Ankara’nın doğalgaz tedarikini “çeşitlendirmek” istediğini söyledi.

Exxon potansiyel LNG fırsatları konusunda Türk hükümetiyle ilk görüşmeleri yaptığını ancak ticari stratejisinin ayrıntıları hakkında yorum yapmayacağını söyledi.

Türkiye’nin açık ara en büyük doğalgaz tedarikçisi olan Rusya, geçen yıl tüketiminin yüzde 40’ından fazlasını karşılamış ve bu gazın büyük bir kısmı boru hatlarıyla gelmişti. Ankara’nın hali hazırda Cezayir ve Umman ile uzun vadeli LNG tedarik anlaşmaları bulunuyor.

Son iki yılda yıldızı parlayan LNG nedir?

Rusya 2022 Şubat ayı sonunda Ukrayna’yı işgalinden sonra kendisine yaptırım uygulayan  Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatını kesti. Avrupa ülkelerinin önemli bölümü bu durumda alternatif enerji kaynağı olarak sıvılaştırılmış doğal gaza (LNG) yöneldi. LNG çoğunluğunu metanın oluşturduğu veya etan ile karıştırılmış ve yabancı maddelerden arındırılarak -160 C’ye kadar soğutulup yoğunlaştırılmış bileşim. Gaz sıvıya dönüştürülerek 600 kat daha az yer kaplayan hale getirilip daha sonra ham petrol gibi dev tankerlerle kullanıcı ülkelere gönderiliyor. Varış noktasında tekrar gaza dönüştürülüp ve diğer doğal gazlar gibi ısınma, pişirme ve enerji için kullanılır.

ABD dünyanın en büyük ihracatçısı

Türkiye’nin de anlaşmak için masaya oturduğu ABD geçen yıl sonu itibarıyla dünyanın en çok sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üreten ve ihraç eden ülkesi. ABD’yi Avustralya ve Katar izliyor. Sıvılaştırma işlemi daha önce boru hatlarıyla taşımacılığın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle bugüne göre çok daha az miktarda ihraç edilebiliyordu.

SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ İHRACATINDA MUHTEŞEM BEŞLİ (2023 Ocak-Aralık)

ABD’nin en büyük pazarı Avrupa ülkeleri. Avustralya ise neredeyse tüm LNG’yi Asya’daki müşterilerine gönderiyor. Katar da Asya’nın yanı sıra İngiltere, Belçika ve İtalya gibi Avrupa ülkelerine bir miktar LNG tedarik ediyor. Cezayir gibi ülkeler de Avrupa’ya LNG ihraç ediyor.

LNG ithalatında Türkiye ön sıralarda

Kızıldeniz krizi derinleşiyor: LNG sevkiyatının durması Avrupa’da enerji ithalatı endişesini artırdı