ABD merkezli yatırım fonu Apollo, Kuveytli AlShaya tarafından işletilen ve aralarında Türkiye’nin de olduğu Starbucks'ın Orta Doğu'daki bayiliğine ortak olmak için görüşüyor.

ABD’li özel sermaye şirketi Apollo Global Management Kuveytli AlShaya Group’un işlettiği Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya Starbucks bayiliğinin azınlık hissesini satın almak için görüşüyor. Reuters’a konuşan kaynaklara göre ABD’li şirkete yaklaşık yüzde 30’luk azınlık hissesinin satılması planlanıyor. Suudi Arabistan varlık fonu Kamu Yatırım Fonu’nun da (PIF) görüşmelerde yer aldığı belirtiliyor. Starbucks Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Türkiye’nin de aralarında olduğu 13 ülkede yaklaşık iki bin satış noktası işletiyor. Reuters’in daha önce bildirdiğine göre şirketin bu birimi Rusya’dan çıkmadan önce 2022’de dört ila beş milyar dolar arasında bir değere sahipti.

Starbucks baristaları perşembe günü ABD’de kahve yapmayacak

İsrail -Filistin savaşı olumsuz etkiledi

Starbucks ocak ayında yaptığı açıklamada ilk çeyrek sonuçları için piyasa beklentilerini kaçırdığı için İsrail-Filistin savaşının bölgedeki işlerine zarar verdiğini söylemişti. Boykotların ardından Starbucks ekim ayında siyasi olmayan bir kuruluş olduğunu açıklayıp İsrail hükümeti ya da ordusuna destek verdiği söylentileri reddetmişti.

Orta Doğu’nun dışardan yatırımcı isteği artıyor

Yapılacak ortaklık 1999’dan bu yana Alshaya ailesinin elinde bulunan özel şirketin yatırımcı tabanını genişletecek. 1890 yılında kurulan Alshaya, The Cheesecake Factory, Shake Shack ve Pottery Barn gibi popüler Batılı markaların işletmelerini işletme hakkına sahip bölgedeki en büyük perakendecilerden biri. Orta Doğu’nun en büyük özel şirketlerinden bazıları listeleme veya stratejik hisse satışı yoluyla dışarıdan yatırımcı getirme arayışını giderek artırıyor.

Kahvenin bile hatırı yok: Starbucks’ta 1 yudumu 2.5 lira