Migros, cinsiyet ve fırsat eşitliğini destekleyen çalışmalarıyla Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'ne adını yazdırdı. Cinsiyet ve fırsat eşitliği konusunda Türkiye’de lider konumda olan 12 şirketle birlikte endekste yer alan Migros, perakende sektörünün tek temsilcisi oldu.

Migros, İyi Gelecek Planı doğrultusunda hayata geçirdiği cinsiyet ve fırsat eşitliğini destekleyen çalışmalarıyla dünyanın en saygın listelerinden Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne adını yazdırdı. Cinsiyet ve fırsat eşitliği konusunda Türkiye’de lider konumda olan 12 şirketle birlikte endekst01e yer alan Migros,

Migros, cinsiyet eşitliğini taahhüt eden, bu alanda yol haritasını belirleyen ve performansını şeffaflıkla raporlayan halka açık şirketlerin değerlendirildiği 2023 Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne (GEI) girmeye hak kazandı. “İyi Gelecek Planı” çerçevesinde cinsiyet ve fırsat eşitliğini önceliklendiren Migros, Türkiye’den endekse girmeyi başaran 12 şirketin arasında yer alırken, perakende sektörünü temsil eden tek şirket oldu. Bu yıl 45 ülkeden ve 54 endüstriden şirketlerin değerlendirmeye alındığı endekste şirketlerin kadın liderliği, ücret eşitliği, kapsayıcılık kültürü, cinsel tacizle mücadele politikaları ve kadın dostu marka kimliği başlıkları alanındaki çalışmaları değerlendiriliyor.

Migros Ticaret A.Ş. İnsan Kaynakları ve Endüstri İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı Olcay Yılmaz Nomak, “Çalışanlarımızın yüzde 40’ı kadınlardan oluşuyor. Yönetimin her kademesinde kadın oranını bir yılda 2 puan birden artırdı. Bu oranı 2027 yılına kadar yüzde 35’e yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.

Migros İyi Gelecek Planı doğrultusunda, cinsiyet ve fırsat eşitliğinin odak konuları arasında yer aldığını söyleyen Migros Ticaret A.Ş. İnsan Kaynakları ve Endüstri İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı Olcay Yılmaz Nomak, “Cinsiyet ve fırsat eşitliği hem kurum kültürümüzün ana öğelerinden hem de ‘İyi Gelecek Planı’mız kapsamında belirlediğimiz ana odak konularımızdan. Çalışanlarımızın yüzde 40’ı kadınlardan oluşuyor. Ülkemizde en fazla kadın istihdamı sağlayan şirketlerin başında yer alıyoruz. Operasyonlarımızın her alanında kadın çalışanlarımız bulunuyor. Yönetimin her kademesinde kadın oranını artırma taahhütlerimiz kapsamında kadın yönetici oranımızı bir yılda 2 puan birden artırdık. Bu oranı 2027 yılına kadar yüzde 35’e yükseltmeyi hedefliyoruz. Kadın çalışanlarımızı yönetsel rollere hazırlamak için “Potansiyelini Keşfet Gelişim Yolculuğu” programımızı hayata geçirdik. Ayrıca kadın çalışanlarımıza özel “Lider Kadınlar Gelişim Yolculuğu” programını tasarladık. Bu kapsamda 17 farklı başlıkta oturumlar düzenledik. Ayrıca kadın liderlerimiz deneyim paylaşım seansları ile diğer kadın çalışanlarımıza ilham veriyorlar. Bu programlar ile çalışanlarımızın deneyim kazanarak, uzmanlıklarını geliştirmelerine, motivasyon kazanmalarına, iş ve sosyal hayatta daha özgüvenli adımlar atmalarına destek oluyoruz” dedi. Olcay Yılmaz Nomak, şöyle devam etti: “LEAD Network EU CEO Taahhüdünün imzacıları arasındayız. Yönetim rollerinde kadın oranını artırmayı hedefliyor, her mağazamızda en az bir kadın yöneticimizin olması için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Dünyanın en önemli araştırmalarından olan Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde, cinsiyet ve fırsat eşitliğinde Türkiye’nin lideri konumda olan 12 şirketin arasında yer almaktan ve sektörümüzü tek temsilcisi temsil etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.”

Migros, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik eğitimler, video serileri, webinarlar, çalıştaylar, bültenler ile kurum kültüründe yer alan eşitlikçi yaklaşımını sürekli güçlendiriyor. Disiplinler arası kurulan çalışma gruplarıyla cinsiyet ve fırsat eşitliği alanında yapılabilecek çalışmaları çeşitlendiriyor.

Çalışanların iş ve özel hayat arasındaki dengeyi sağlayabilmeleri için destek programlar sunan Migros, Mutlu Aile markası ile ebeveynlik, hamilelik, doğum sonrası iş hayatına dönüş ve yasal haklar, sağlıklı beslenme, aile içi etkileşim gibi konularda kısa eğitim ve video içerikleriyle tüm çalışanlarına ebeveynlik yolculuklarında destek oluyor.

Kadınların sosyal ve iş hayatındaki varlıklarını destekleyen projeler yapıyor

Migros, toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen projeler de hayata geçiriyor. Migros Kadın Akademisi ile kadınlara yeni beceriler kazandırarak hayata daha fazla katılımını destek olmayı amaçlıyor. 2020 yılında halkın kullanımına açılan bu dijital platform, kadın akademisine katılım gösteren bireylere kişisel gelişim ve meslek edindirme gibi birçok alanda ücretsiz eğitim imkânı sunmaktadır. Platformun hedef kitlesi kadınlar olmak ile birlikte eğitime ulaşmak isteyen herkese eşit koşullarda hizmet vermektedir. Platformda, kişisel gelişimden mesleki eğitimlere, aile içi ilişkilerden marka yaratmaya kadar 70’ten fazla farklı başlıkta eğitim sunuluyor. İlçe Halk Eğitim Merkezleri iş birliğinde, 35 Migros mağazasında kurulan Aile Kulüpleri’nde de 178 farklı sertifikalı kurs ile kişisel gelişim ve meslek edindirme kursları sunuluyor.

Ayrıca Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğindeki “Tarımda Kadın Girişimci Geliştirme ve Hızlandırma Programı” kapsamında, kadın girişimcilerin kariyer yolculuklarında ihtiyaç duyacakları öğretileri, online ve fiziki kampların yanı sıra mentorluk desteğiyle paylaşıyor. Migros standartlarına uygun ürünleri Türkiye’nin dört bir yanındaki mağazalarında tüketicilerle buluşturarak kadınların iş dünyasında güçlenmesini destekliyor.