Bloomberg, BYD'nin fabrika için anlaşmasının ardından Türkiye'nin nadir toprak elementlerini işlemek için Çin'le işbirliği yapacağını öne sürdü. Eskişehir'de keşfedilen büyük rezervin birlikte işlenmesi ve pil üretilmesi söz konusu.

ABD’li finans ajansı Bloomberg Türkiye’nin nadir toprak elementleri rezervlerini işlemek için Çin ile işbirliği yapmaya hazırlandığını iddia etti. İsminin açıklanmasını istemeyen kaynakların Bloomberg’e açıklamasına göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve beraberindeki heyetin ekim ayında Çin’e gitmesi bekleniyor.

Ayrıca kaynaklar BYD’nin Türkiye’de bir fabrika kurmak için anlaşmasının ardından Türkiye’nin Çinli şirketleri ülkede pil üretimi yapmaya teşvik edebilecek bir adım atılmasından da umutlu olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temmuz ayı başında Kazakistan’da Çin Devlet Başkanı Şi Cingping ile bir araya gelmiş ve bir dizi yüksek teknoloji uygulamasında kullanılan metallerin geliştirilmesi konusunda Çin’le işbirliğini ele almıştı. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yorum yapmayı reddederken Çin Ticaret Bakanlığı yorum talebine yanıt vermedi.

2 yıl önce rezerv keşfedilmişti

Türkiye iki yıl önce Eskişehir yakınlarındaki Beylikova’da büyük bir nadir toprak elementleri rezervi keşfetmişti. Enerji Bakanlığı hammaddeyi işlemek için burada bir rafineri kurmaya hazır olduğunu söylemişti. Çin Komünist Partisi’nin yayın organı Global Times gazetesi de o dönemde bu keşfin Çin ve Türkiye’nin işbirliği yapması için bir fırsat yarattığını yazmıştı. Yetkililer Türkiye’nin Beylikova’da keşfedilen elementleri mümkün olan en yüksek saflıkta ayrı ayrı elementlere ayırmak istediğine dikkat çekiyor.

Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır geçen ay yaptığı açıklamada “Ülkemizi küresel nadir toprak elementleri tedarik zincirinde önemli bir oyuncu haline getirecek endüstriyel ölçekli bir tesisi devreye almak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” demişti. Bakan ülkenin hammaddeden bitmiş elektrikli araçlara ve bataryalara kadar tedarik zinciri boyunca aktif olmak istediğini belirtmişti.

Otomotivcilerin BYD endişesi: Umarız çoğu ihracata gider

Manisa’ya otomobil fabrikası: Alman VW’ye niyet, Çinli BYD’ye kısmet

BYD Türkiye yatırımında vites yükseltecek