Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan 20 üyeli euro bölgesinde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 3’üncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 geriledi.

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa’da ekonomi iyi gitmiyor. 20 üyeli euro bölgesinde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’larına (GSYH) 3’üncü çeyrekte bir öncekine göre yüzde 0,1 oranında küçüldü.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ile euro bölgesinin 2023 yılı 3. çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’na ilişkin öncü verileri güncelledi. Verilere göre, GSYH, yılın 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,1 arttı.

AB destekli tarımsal projelerde kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık var

Beklentilere uygun geldi

Piyasa beklentileri, euro bölgesinde GSYH’nin çeyreklik bazda yüzde 0,1 azalması, yıllık bazda yüzde 0,1 artması yönündeydi. Açıklanan veriler piyasa beklentileriyle uyumlu oldu.
AB’de mevsimsellikten arındırılmış GSYH, yılın 3. çeyreğinde çeyrek bazda değişmezken, yıllık bazda yüzde 0,1 arttı.
Daha önce yayımlanan öncü verilerde, AB ekonomisinin 3. çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 büyüdüğü öngörülmüştü. Son verilerde AB ekonomisinin büyüme oranının aşağı yönlü revize edilmesi dikkati çekti. Öte yandan, 2. çeyrekte AB ekonomisi değişim göstermezken, Avro Bölgesi ekonomisi yüzde 0,2 büyümüştü.

En büyük daralma İrlanda’da

GSYH, 3. çeyrekte önceki çeyreğe oranla İrlanda’da yüzde 1,8, Finlandiya’da 0,9, Avusturya’da 0,6, Çekya ve Danimarka’da 0,3, Hollanda, Slovenya, Estonya ve Portekiz’de 0,2, Almanya ve Litvanya’da 0,1 azaldı. İsveç ve İtalya’da sabit kalan GSYH, Fransa’da yüzde 0,1 arttı. GSYH, geçen yılın aynı dönemine göre İrlanda’da yüzde 4,7, Estonya’da 2,5, İsveç ve Avusturya’da 1,2, Finlandiya’da 1, Çekya’da 0,6, Hollanda’da 0,5, Almanya’da 0,4, Macaristan’da 0,3 gerilerken, İtalya ve Litvanya’da değişmedi.

Türkiye yine kapıda kaldı, Ukrayna ve Moldova AB üyeliği için geri sayımda